2024. március 29., péntek

El sem olvasták, mégis ítélkeznek

Aleksandar Vučić: Ha bebizonyosodik, Stefanović vállalni fogja a felelősséget

Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette, hogy elolvasta Nebojša Stefanović miniszter doktori disszertációját. Véleménye szerint kitűnik belőle a szakértelem, de a bizottság feladat lesz megállapítani, hogy hamisítványról van-e szó. Hozzátette azt is, hogy ha ez bebizonyosodik, Stefanović vállalni fogja a felelősséget.

A kormányfő a TV Prva Szerbia Álláspontja című műsorában beszélt a témáról, és úgy ítélte meg, hogy a nézőknek feltett kérdés – Önök szerintük hamisítvány-e a miniszter doktori munkája? – politikai kételyre ad okot, a nézők ugyanis csupán saját benyomásuk alapján válaszolhatnak erre a kérdésre, azaz a médiahadjáratból merített információk alapján. Rámutatott arra, hogy a nyilvánosság egy része már előre elítélte Stefanovićot, egy másik része viszont hisz neki, ugyanakkor senki sem olvasta el a kérdéses doktori értekezést. Ő viszont elolvasta, személyesen kifogásolt benne ezt-azt, de alapjában véve jó dolgozatot tartott a kezében. Megjegyezte, hogy ha a szóban forgó tévéműsor folyamán a nézőktől azt kérdezték volna, hogy Dragan Bujočević műsorvezető meghamisította-e doktori értekezését, a többség arra is azt válaszolta volna, hogy igen, mivel „ilyenek vagyunk, nem akarjuk beismerni, hogy valaki jobb nálunk”.

A kormányfő nem érti, hogy egy olyan napon, amikor a boszniai Szerb Köztársaság vezetőségével a Vid-nap megünnepléséről beszélgettek, Tomislav Nikolić elnök pedig a történelem újraértékelésének veszélyéről szólt, hogyan kerülhet egy olyan téma előtérbe, mint amilyen a Megatrend Egyetem rektorának disszertációhamisítása.

– Amikor ilyesmit látok, tudom, hogy valami nincs rendben... – mondta, majd emlékeztetett arra, hogy ha a bizottság azt állítja, hamisítás történt, Stefanović tudja majd, mi a teendő...

– Szerbia rendezett ország, azokon a területeken pedig, ahol még nem az, rendezni fogjuk a helyzetet – nyilatkozta.

Vučić úgy értékelt, hogy az oktatásügyi rendszerünk fejlesztéséhez legalább egy évtizedre lesz szükségünk. A kormányfő hisz az állami egyetemekben, noha a világban a magánegyetemek a legjobbak.

– Nem rajongok a Megatrendért, sajnos ezt nem tagadhatom – mondta, és beismerte, hogy tévedett, amikor saját véleményének adott hangot. Kijelentette: nem lepte meg Mića Jovanović doktori címének az esete.

A kormányfő úgy véli, hogy a gond lényege az oktatási rendszerünkben rejlik, tíz éven belül azonban megtaláljuk a megoldást, de nem lesz könnyű. Vučić szerint az elmúlt 20 évben csak a diploma számított, a tudásban nem hitt senki. Senki sem hitte, hogy szükségünk van ismeretekre, ez pedig szétrombolta az országunkat, sokkal inkább, mint a bombázás – mondta a tévéműsorban.