2024. március 29., péntek

A Reki új ruhája

Kis lépésekben, de határozott célokkal, szinte folyamatos felújítás alatt áll az egykor híres, az utóbbi évtizedekben teljesen tönkrement bácskossuthfalvi Rekreációs Központ

Tavaly február óta zajlanak a munkálatok az épületen és környékén, s már a tavalyi falunapi ünnepségsorozat központi eseményeit ott tartották, az idén többen a felújított nagyteraszon majálisoztak, és a május végi falunapon ismét tömegeket vonzott a Rekreációs Központ. Megújult külsővel és újabbnál újabb tartalmakkal várja a látogatókat.

A helyi közösség, az akkor a településen működő nagyobb vállalatok, valamint a helyiek hozzájárulásából 1982-ben épült Rekreációs Központ 2001-ben került magánkézbe, és sorsa ezzel megpecsételődött. A medencék vaskonstrukcióját, szivattyúit, illetve a komplexum minden berendezését az utolsó tulajdonos szállíttatta el még a csődeljárás előtt. A környék egykor legtisztább vizű medencéjéről, rendezett környezetéről ismert Rekiben, sajnos az utóbbi évtizedek rongálásainak, az elhagyatottságának nyomai még ma is meglátszanak, az olimpiai medence üzembe helyezését nem látják reálisnak, de ennek ellenére ismét kikapcsolódást, rekreációt nyújt a falubelieknek és az idelátogatóknak.

– A Rekreációs Központ sokáig egyik nagy szívfájdalma volt a falunak, miután eladásra került, és az egész szomorú történet lejátszódott, csődbe jutott, és végül hosszú egyeztető tárgyalásokat követően, a szabadkai gazdasági bíróságon a csődből 2013 februárjában megvásárolta a helyi közösség. Ez adott lehetőséget arra, hogy az adásvételi szerződés megkötése után megkezdjük az elszomorítóan rossz állapotba került épületegyüttes felújítását – mondta Fazekas Róbert tanácselnök, aki az elmúlt időszak történéseit is összefoglalta ottjártunkkor, amikor, hétvége ellenére, nagy munkagépekkel dolgoztak az egykori medencék maradványainak eltávolításán.

– Először a tönkrement, teljesen lepusztult épületet kellett megmenteni, hiányoztak a villamos vezetékek, az ablakkeretek, rendkívül szomorú látványt nyújtott itt minden, de már tavaly május végére a belső felújítás megtörtént. Ezután 2013 végére a tekepályát állítottuk helyre, és eközben még a nagyterasz zsindelytetejét kiscserépre cseréltük le. Amikor mindez megtörtént, akkor egy szigetelést is elvégeztünk az épületen, és egy teljesen új központi fűtést is kialakítottunk.

A munkálatok jelenleg is jó ütemben folynak, ebben az évben mit sikerült elvégezniük?

– Sajnos kiderült, hogy a tető állaga is problémás, az állandó beázás veszélyeztette a tekepályát, így ezt is lecseréltük, ami mintegy 2 millió dinár értékű beruházás volt. Jelenleg a homlokzat felújítása van folyamatban. Kiderült az is, hogy a kinti vizesblokkok is tönkrementek, és úgy döntöttünk, hogy ezeket is felújítjuk. Mindez kizárólag önkormányzati és helyi közösségi eszközökből valósulhatott meg. Időközben megszavaztuk az új helyi járulékot, ami reményt ad arra, hogy a következő években is folytatódhat a megkezdett munka, akárha kis lépésekben, de folyamatosan. A tekepálya digitalizálása is megkezdődött, erre azért volt szükség, mert a szerbiai bajnokság egy fordulója itt zajlik majd. Azt is elmondanám, hogy Zavarkó Vilmos világbajnok a mi pályánkon tarja edzéseit. Ezenkívül kézművesházikókat állítottunk fel, és még néhány kisebb munkálatot elvégeztünk.

Egykor a kristálytiszta vizű medencéiről volt híres a Reki, ma már ezeknek csak a helyük látható.

– Az idei év folytatásában valóban a medencék szanálására összpontosítunk. Megkezdtük májusban a régi dolgok lebontását, az alapok használhatók és az ún. szervizfolyosó, de egyéb betonépítmények lebontásra kerülnek. Ami biztosra vehető, hogy még ebben az idényben, augusztusra elkészül a kismedence, illetve tervben van egy 25 méteres medence kialakítása, ennek most a földmunkái fognak elkészülni. Ami az olimpiai medencét illeti, azt tudni kell, hogy abban az időben több vállalat és a helyi közösség közösen építették, a mai gazdasági körülmények ezt nem engedik meg, 4-5 éves teljes költségvetésünket jelentené, és nem is biztos, hogy megtérülne, ezért egy kétfázisú ütemterv keretében felújítjuk a gyerekmedencét, elkészítjük egy nagyobbnak a pályázatát, és megpróbálunk más forrásokat is bevonni ennek megvalósításába. A mai igényeknek megfelelően gondolkodunk körfolyosóban, csúszdákban, szaunában is. Szeretnénk a Rekit mind több tartalommal megtölteni. A falunapon Szekeres Adrien lépett fel, a nyár folyamán lesz még egy koncert, őszre is tervezünk egyet, a cserkészek mászófalat állítottak fel, az olimpiai medence helyén pedig szeretnénk egy jégpályát kialakítani, így nem csak a nyári idényben lehet majd használni a Rekreációs Központot. Billiárdasztal, pingpongasztal már van az épületben, szeretnénk még súlyzókat beszerezni. Azt gondolom, hogy egy olyan közösségi térré tudjuk alakítani, ami megfelel majd elsősorban a helybeliek igényeinek.

Fazekas Róbert azt is elmondta, hogy elsősorban a helyiek rekreációs igényeit tartják szem előtt, de a távlati tervek között szerepel a komplexum turisztikai jellegű felvirágoztatása is.

– Újdonság, hogy megállapodás született a Vajdaság Vizei Közvállalattal, s ennek értelmében egy részletes szabályozási terv keretében a fürdő határától 150 méterrel feljebb egy nagyobb gát lesz, és kialakítanak egy tavat, melyről már szintén legalább harminc éve beszélünk. Ezenkívül megegyezés született a PIK Moravicával, hogy a Reki mellett lévő egykori Tito parkot is megvásároljuk, és a szomszédos koplalóval együtt egy olyan együttest alkot majd ez a terület, amelybe borút, lovaglás, teniszpálya és még sok minden más belefér. Reki név alatt bejegyeztettünk egy civil szervezetet, amely gazdasági tevékenységgel is tud foglalkozni. Keressük a tartalmakat a folyamatos kihasználtsághoz, szeretnénk, hogy gazdaságilag is eltartsa magát a komplexum, hisz nem engedhetjük meg, hogy még egyszer az enyészet legyen itt úrrá. A beruházásoknál ezt mindig szem előtt tartjuk – mondta végül a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke.