2024. április 24., szerda
KÉZILABDA

Szerbia lemaradt a világbajnokságról – Matić benyújtja lemondását

A első mérkőzésen kiharcolt nyolcgólos előny nem volt elég a szerbiai férfikézilabda válogatottnak, hogy kiharcolja a 2015-ös katari világbajnokságon való részvételt, miután Vladan Matić kiválasztottjai a vb-selejtezős párharc visszavágóján, Brnóban katasztrofális, 33:21 (18:8) arányú vereséget szenvedtek Csehország ellen, így Jicháék lesznek ott a jövő évi világbajnokságon. Matić a vereség után jelezte, benyújtja lemondását, így a tavaly októberben kinevezett szakember, aki korábban a Pick Szegedet, a Ferencvárost és a Celjét irányította, mindössze nyolc hónapon át irányította a szerb válogatottat. Ez az időszak alatt a vb-s kudarc mellett egy Európa-bajnoki leszereplést is jegyzett a világ egyik legjobbjaival (Momir Ilić, Darko Stanić, Marko Vujin) felálló válogatott, hiszen a januári Európa-bajnokságon a csoportból sem sikerült továbbjutnia, Franciaország, Lengyelország és Oroszország mögött a csoport utolsó helyét szerezte meg.

A brnói találkozó elején a csehek előbb háromgólos előnyre tettek szert, majd szépen lassan elkezdték azt növelni, így előbb 12:6-ra, majd 15:7-re vezettek, a szünetre pedig már tízgólos előnnyel mentek (18:8). A második játékrészben Szerbia igyekezett, de a csehek magabiztosan megőrizték előnyüket. Vujin nyolc próbálkozásából egy gól sem született, a csehek 14 lerohanásából 13 gól született. A szerb csapat legeredményesebbje Momir Rnić volt, akik négy gólig jutott, Ilić és Ivan Nikčević és Uroš Mitrović is háromszor volt eredményes.


- Egyszerűen nem voltunk jelen a mérkőzésen. A csapatnak nem sikerült megfelelő választ adnia a csehek agresszív játékára. Nagyon sokat hibáztunk, rengeteg gólt kaptunk. Ilyen játék után erkölcsi kötelességem, hogy benyújtsam lemondásomat – mondta Matić, míg Ilić, a Veszprém játékosa csak annyit mondott, hogy nincs miről beszélni egy ilyen találkozó után, amelyen nagyon rosszul játszott a válogatott.