2024. április 19., péntek
KÉZILABDA

Sterbik életjáradék nélkül

A Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium úgy döntött, hogy Sterbik Árpád nem jogosult az eredményei után őt megillető életjáradékra, mivel nem teljesíti a feltételeket. A hírek szerint a jugoszláv válogatott egykori kapusa, aki jelenleg a spanyol válogatott hálóőre, nemrég Božidar Đurkovićnál, a Szerbiai Kézilabda-szövetség (RSS) főtitkáránál érdeklődött, hogy milyen papírokat kell beszereznie ahhoz, hogy a világbajnoki bronzérem (1999-ben és 2001-ben) után ún. sportnyugdíjat kapjon élete végéig. Mivel Sterbik még akkor szerezte meg az érmeket, amikor a szabályzatban az szerepelt, hogy 35 éves kor után jár az életjáradék, így az ő esetében az idén november 20-a után kerülhetett volna rá a listára.

A Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium nem kapta meg Sterbik Árpád kérelmét az életjáradékra. A szakszolgálatok vizsgálatai megállapították, hogy a szabályokkal összhangban Sterbik nem teljesíti a feltételeketolvasható a minisztérium közleményében.

Szerbiában jelen pillanatban 564-en kapnak Európa-, világ- és olimpiai bajnokságon szerzett érem után életjáradékot, ami havonta 63 millió dinár kiadást jelent az államnak, vagyis évente mintegy 750 millió dinárt fizetnek ki az arra érdemes sportolóknak. Sterbiknek a vb-bronzérem után a szerbiai, decemberi átlagkereset (50 820 dinár) másfélszerese járt volna havonta, ami 76 230 dinár lett volna, vagyis havonta mintegy 650 euró.

Szerbia előnyös, Magyarország szorongatott helyzetben

Szerbia nyolc- (23:15), Magyarország pedig háromgólos (25:22) előnnyel lép pályára a férfikézilabda-világbajnokság pótselejtezőjében: a szerb válogatott ellenfele szombaton 13.50-től Brnóban a cseh nemzeti csapat lesz, míg Magyarország Szlovéniában lép pályára vasárnap 18 órai kezdettel. Vladan Matić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya a visszavágón számíthat Bojan Beljanskira, akit az első meccsen a játékvezetők a Filip Jichával történt kakaskodás után kiállítottak. Az Európai Kézilabda-szövetség azonban egyikőjüket sem tiltotta el, így Jicha is ott lehet a visszavágón.

Több területen is javulnia kell a magyar férfikézilabda-válogatottnak ahhoz, hogy a szlovénokkal szemben vasárnap kivívja a világbajnoki részvételt. Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elsősorban a támadásokban, illetve az összeszokottságban vár előrelépést, mivel az első, múlt vasárnapi összecsapáson voltak kihagyások, hibák. – Szinte mindenki fáradt a szezon végén, de nem lehet még pihenni. Voltak olyan szakaszok, amikor nem sok veszélyt jelentettünk a kapura. A védekezés a 22 kapott gól ellenére akkor lehet hatékonyabb, ha gyorsabban zárunk vissza az elveszített labdák után – mondta a kapitány, aki edzői pályafutása során még egyszer sem veszített el olyan párharcot, amelyen vb-re vagy Eb-re való kijutás volt a tét. Amint azt Mocsai többször is hangsúlyozta: a következő két évet befolyásolja, hogy a válogatott kijut-e a 2015-ös katari világbajnokságra, a vb-n ugyanis viszonylag könnyebb olyan helyezést elérni, amely olimpiai selejtezőt ér, mint a 2016-os Eb-n. A szakember szerint a kontinensviadalról csupán húsz százalék eséllyel lehet versenyben maradni az ötkarikás indulási jogért.

A szerbiai női válogatott idegenben 23:20-ra nyert Svájc ellen, s amennyiben vasárnap a 20 órakor Nišben kezdődő találkozón legyőzi Szlovéniát, kiharcolja a horvát–magyar Eb-n való részvételt.