2024. április 19., péntek

Mozgalmas évadzáró

Fesztiváli sikerek és várakozások a szabadkai Népszínházban – Új művészeti vezető kerül a magyar társulat élére

A szabadkai Népszínház szerb társulatának Koštana című előadása a Sterija Játékokon a színikritikusok díját kapta meg, a címszereplő, Elor Emina színésznő pedig Sterija-díjas lett, és a Dnevnik napilap elismerését is neki ítélték oda, a Koštana zenéjéért pedig Irena Popović Dragović részesült díjban.

Mint Ljubica Ristovski igazgatónő megjegyezte, a Népszínház magyar és szerb társulata e napokban, az elkövetkező időszakban több fesztiválon vesz részt, és reális az esélyük, hogy újabb díjakkal térnek vissza ezekről.

– A magyar társulat épp most lép fel a POSZT-on a Vörös című előadással, Kisvárdán 4 előadásunk szerepel a versenyprogramban, a szerb társulatunk részt vesz a kis- és kísérleti színpadok fesztiválján Nagykikindán, a Koštanával fellépünk a smederevói várfesztiválon, a Banja Luka-i fesztiválon, amely fődíját már korábban elnyertük – sorolta Ljubica Ristovski. A Koštana őszre a nagy tekintélyt kivívott szarajevói nemzetközi színházi fesztivál versenyprogramjában szerepel, és szintén a jövő évadban a rijekai fesztiválon ugyancsak meghívást kapott. A Koštana Steriján aratott sikerei kapcsán az igazgatónő arról is szólt: több színházi szakember véleménye az, hogy Urbán András kiérdemelte volna a Sterija-díjat, hisz a legjelentősebb országos színházi fesztiválon két rendezése is szerepelt, egyik – a Neoplanta – fődíjas lett, és mint fent említettük, a szabadkai Népszínházban rendezett Koštana-előadáshoz is három rangos Sterija-díj kötődik.

Mezei Zoltánnak, a magyar társulat vezetőjének mandátuma lejárt, a poszt betöltésére kiírt pályázat is lezárult. A pályázati anyagot eljuttatták a Magyar Nemzeti Tanácshoz, amely kulturális bizottsága többségi szavazással a négy jelölt közül Andrási Attilát javasolja e tisztségre. A Népszínház igazgatója nevezi ki mind a szerb, mind a magyar társulat művészeti vezetőjét. Az Andrási Attila kinevezésére vonatkozó javaslatot Ljubica Ristovski hétfőn a déli órákban kapta meg az MNT-től. Tegnap már előkészítették a kinevezéshez a végzést. Mint az igazgatónőtől megtudtuk: a törvény 7 nap fellebbezési határidőt szab meg, erről értesítették mindazokat a jelölteket is, akik pályáztak.

– Szerdán találkozni fogok Andrási Attilával, hogy a teendőket megbeszéljünk, mert a színház egy élő szervezet, működnie kell, a kötelezettségeknek eleget kell tenni. Ma értesítettek a polgármesteri hivatalból, hogy július 1-jéig le kell adnunk a 2015-ös évre vonatkozó programtervet, és ezt az említett időpontig az igazgatóbizottságnak is jóvá kell hagynia. Nincs sok idő a bejáródásra, dolgoznunk kell – hallottuk Ljubica Ristovskitól.

Mint az igazgatónő kérdésünkre elmondta, nagyon jó a Magyar Nemzeti Tanáccsal való együttműködés is.

– Már néhány éve jelentős segítséget kapunk az MNT-től, a magyar társulat tájolását segíti anyagilag, a kisebb településeken élőket nehéz szervezetten elhozni Szabadkára az előadások látogatására, de amikor mi elmegyünk egy-egy faluba, az ünnepnek számít az ott élők számára. A Magyar Nemzeti Tanács támogatja a Pataki-gyűrű díjat is, valamint a gálaműsor esetében is számíthatunk az anyagi támogatására.

Ljubica Ristovski teatrológus, a belgrádi színművészeti karon szerzett magiszteri címet. Az ő szerzői projektuma volt az elmúlt évadokban szervezett, nagy népszerűségre szert tett Nézők iskolája. Ebben az idényben anyagiak híján nem tudták megszervezni. Az előző években is a személyes ismeretségének köszönhetően jöttek el a neves szakemberek előadásokat tartani, még útiköltséget sem kértek, de mint fogalmazott, két-három évig még kérhet ilyen szívességet, de azon túl nem. Az igazgatónő minden évad végén alapos elemzést készít az előadások látogatottságáról, mindkét társulatra vonatkozóan külön-külön, majd ezt összesíti. Az év első négy hónapjában mintegy 90 százalékos volt az előadások látogatottsága, ami nagyon jó eredménynek számít.

Ljubica Ristovskit arról is kérdeztük, hogy a szabadkai Mladost csipkegyárból a korzón levő Hadseregotthonba való költözéssel kapcsolatban vannak e új információi. Mint ismeretes, a szabadkai önkormányzat kérelmezte a Hadseregotthont használati jogának megszerzését, a létesítményt a színház használná, amíg nem épül fel az új színházépület. Mint Ljubica Ristovski megjegyezte, a polgármester hétfőn arról tájékoztatta, minden szükséges iratot elkészített már az önkormányzat, és a kedvező válaszra vár. A színház szempontjából nagyon kedvező lenne ennek, a város központjában levő épület használata, praktikusabb és olcsóbb lenne a díszletnek a Jadran színpadig való szállítása, arról nem is szólva, hogy egy kamaraterem is kialakítható lenne ott, ahol azokat az előadásokat játszhatnák, amely esetében most a színpadon ülnek a nézők is.