2024. április 19., péntek

Hova tovább?

Egy magyar nyelvű portál nem csak nyolcadikosoknak

A Hova tovább? elnevezésű honlapot elsősorban a nyolcadikosoknak szánja a Probitas civil szervezet. Segít a megfelelő középiskola kiválasztásában, és az iratkozással kapcsolatos teendők is magyarul, nagyon áttekinthetően megtalálhatók a www.hovatovabb.rs portálon. Pásztor Krisztinától, a Probitas elnökétől azt is megtudhatjuk, a középiskolák, cégek számára miért hasznos ez a honlap.

– Nagyon sok szülővel vagyunk kapcsolatban, és kiderült, nem biztos, hogy a gyerekek és a szülők pontosan értik a pályázati, beiratkozási rendszert, és azt a tevékenységsorozatot, amit el kell végezniük ilyenkor, júniusban. Nem látnak egy teljes képet a vajdasági szakközépiskolákról, és ez befolyásolja a döntésüket. Ebből kiindulva született meg az az ötlet, hogy készítsünk egy ilyen honlapot – osztotta meg velünk a honlap születésének történetét Pásztor Krisztina.

A duális szakképzés a honlap másik nagyon fontos eleme. A lényege, hogy egy adott szakközépiskola és a cégek szorosan együttműködnek, ennek lényege, hogy az elméleti oktatás a szakközépiskolában történik, a gyakorlati képzés pedig az együttműködő cégeknél. Ez azért fontos, mert a diákok így sokkal nagyobb tapasztalatot, gyakorlatot szereznek, sokkal könnyebben elsajátítják a szaknyelvet, abban a környezetben tudnak gyakorlati tudást szerezni, amely szerencsés esetben a későbbi munkahelyük lesz. Persze, ez egy nagyon szoros együttműködést igényel a cég és a szakközépiskola között, illetve igényli a jogi formát, amely nálunk még nem létezik, de az EU országok nagy részében ez már működik, és arra szolgál, hogy megelőzze a munkanélküliséget.

– A középiskolás tanuló a gyakorlatát egy olyan cégben végzi, amelynek jó a renoméja, és miután befejezte a középiskolát, lehet, hogy a cég alkalmazni fogja, mivel náluk tanult. Ha nem tudja alkalmazni, viszont amikor egy munkahelyre jelentkezik, az önéletrajzában az fog állni, hogy a gyakorlatot ebben az adott a cégben végezte, amely előnyére válhat. Ezzel többek között kikerülhető az a mókuskerék is, hogy amikor valaki jelentkezik egy munkahelyre, mindig gyakorlatot kérnek, de általános jelenség, hogy nem veszik fel, mert nincs gyakorlata, viszont azért nincs gyakorlata, mert nem veszik fel. Segítünk az iskoláknak a honlapon keresztül is partnercégeket keresni. A portált úgy építettük fel, hogy a szakközépiskolákon kívül a cégek is megjelennek együttműködő partnerként. Rengeteg lehetőség van cég meghívására, középiskola meghívására, akár a portálra, akár együttműködés felajánlására. Ezek kész e-mailek, még csak azzal sem kell bíbelődni, hogy megfogalmazzuk a szöveget, egy kattintás, és máris el tudjuk küldeni a kész üzenetet – osztotta meg velünk a www.hovatovabb.rs portállal kapcsolatos tudnivalókat beszélgetőtársunk. Tehát, 3 célcsoportja van a portálnak, általános iskolások és szüleik, a középiskolák, cégek, vállalkozók.

 Nyolcadikosoknak

A nyolcadikosnak a honlap nemcsak a továbbtanulásra vonatkozó döntését segíti, hanem az egész rendszer átlátását. Minden, az iratkozással kapcsolatos információ szerepel rajta, ami azt jelenti, hogy magyar nyelven vizuálisan megjelenítették azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni az iratkozás befejezéséig, vagyis rendszerbe foglalták, mégpedig a minisztérium által kiadott szerb nyelvű pályázati tájékoztató alapján. A másik nagyon fontos elem az a komoly keresőmotor, amelyet beépítettek a honlapba. Ez azt jelenti, hogy rá lehet keresni külön intézménynévre, illetve körzetre, községre, településre is. Az érdeklődő meg tudja nézni például, hogy magyar nyelven egészségügyi ápoló szak hol nyílik Észak-Bácskában, vagy hogy az építészet területén hol vannak magyar nyelvű képzések, és milyen szakok nyílnak. Így könnyebben utána tud nézni annak, ami érdekli. Minden iskolának van profilja, és azon szerepelnek az általános adatok, leírás az iskoláról és egy reklámvideó, valamint természetesen, hogy a 2014/15-ös tanévben milyen szakok nyílnak. Így magyar nyelven tudja áttekinteni a diák a lehetőségeket.

– Még két érdekes elem van egy-egy iskola profilján: szerettük volna megadni a lehetőséget, hogy azok a diákok értékelhessék az iskolát, akik már oda járnak, jártak. Nyolc szempont alapján értékelhetik, hogy az eljövendő generációnak könnyebb legyen egy képet kapni arról az iskoláról. Van a hivatalos bemutatkozó, amelyet az iskola készít saját magáról és a kép, amely a diákok visszajelezése. Például fontosnak tartottuk megkérdezni, hogyan értékelik a tanárok segítőkészségét, illetve, ők hogyan látják az oktatás színvonalát, illetve a nyolcadikosok számára az is érdekes, mit mondanak az ott tanuló diákok, milyen az iskola felszereltsége, milyenek a továbbtanulási lehetőségek. Ha olyan valaki értékeli az iskolát a továbbtanulás szempontjából, aki már egyetemre jár, valósabb képet kap a lehetőségekről a nyolcadikos – magyarázta Pásztor Krisztina.

Iskolák és partnercégek

Az iskola szempontjából fontos, hogy szerettük volna az oktatási intézményeket egységes platformon megjeleníteni. Azért, mert az agyunk úgy működik, ha már megszokott egy formát, akkor figyel a részletekre is. Ezért néz ki egyformán ezen a portálon az összes középiskola profilja. Így jobban átláthatóvá válnak a középiskolák. Minden középiskola profilján megjelenik a vele együttműködő partnercég, így a nyolcadikosok és szüleik látják, hogy mely cégekkel működik együtt az iskola. Az együttműködő cégeknek, civil szervezeteknek ez egy jó megjelenési lehetőség.

Maga a portál nagyjából egy hónap alatt készült el, egy webfejlesztő cég, a Studio Present működött közre, amely egy kreatív fiatal csapat.

A tanulók vagy szüleik felhasználóként tudnak regisztrálni, és ha a kedveltként megjelölt iskola változtat a profilján – például mégsem nyílik meg egy szak, vagy új szakot kapott az iskola – ők erről azonnal értesítést kapnak. Vagy rögtön értesülhetnek majd arról, hogy az iratkozás után hány szabad hely maradt az iskolákban.

Pásztor Krisztina azt ajánlja, már a hetedikeseknek és szüleiknek is ajánlatos szétnézni a honlapon.

Az iskolákat pedig arra kéri, menjenek fel a honlapra, ellenőrizzék le a saját adataikat, amennyiben nem pontos, vagy szeretnének új adatokat feltölteni, azt egy regisztrációval meg tudják tenni, tehát miután regisztráltak, felveszik velük a kapcsolatot. Be fog indulni a szerb oldal is. De már eleve úgy készült a portál, hogy ha az iskola magyarul töltötte fel az adatait, az érdeklődő egy kattintással át tudja fordíttatni szerbre, ha pedig az iskolák szerbül töltik fel az adataikat, egy gombnyomással a legtöbb információ – például a szakok megnevezése – magyarul is megjelenik.

Még csak annyit a honlapról: a létrejöttét a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.