2024. április 19., péntek

Nagy az adóhátralék Temerinben

Nyolcszáz személy összesen 41 millió dinárral tartozik az önkormányzatnak

Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés feltöltésére szolgáló adók fizetését. A helyi adóbevételek ugyanis jelentős tételt képeznek a község költségvetésében. Gódor Rudolf, a községi tanács pénzügyi felelőse elmondta, hogy a kinnlevőségek nagyon nagyok. Mintegy 800 természetes (magán) személy 41 millió dinárral tartozik.

Temerinben behajtják a kisebb adóhátralékot is

Temerinben behajtják a kisebb adóhátralékot is

Ezek több éven át kamatostól felgyülemlett tartozások, amit a törvény szerint is be kell hajtani, ugyanakkor a helyi önkormányzat pénzügyi helyzete is olyan, hogy nagyon nagy szüksége van a pénzre. Ezért született olyan döntés, hogy utánajárnak a dolognak. Az adórendszer egyik lényege ugyanis az igazságosság, mert az mégsem helyénvaló és nem is engedhető meg, hogy valaki rendszeresen fizesse az adóját, mások pedig éveken keresztül hátralékban vannak, mondja a pénzügyi szakember.

– Első lépésként a 130 legnagyobb adós kap felszólítást, mégpedig azok a természetes személyek, akiknek adóhátraléka meghaladja a 100 ezer dinárt. A felszólítás kézhezvételétől öt napjuk marad, hogy reagáljanak, és ha adósságukat nem rendezik, az önkormányzat kényszerbehajtáshoz folyamodik, amihez megvannak a törvényes előírások. A felszólítás átvételének megtagadása nem mentesít senkit a hátralék be nem fizetésének kötelezettsége, illetve a végrehajtás alól.

Sorra kerülnek a kisebb adóhátralékkal rendelkezők is. A kimutatás szerint mintegy 750 vannak azok, akiknek az adóhátralék összege a 20 000 dinárt is meghaladja. Az önkormányzat pénzügyi helyzetének rendezése érdekében adóbehajtókat is alkalmazni fognak a törvényes előírásoknak megfelelően. Ezért mindazok, akik tudatában vannak annak, hogy évek óta nem fizetik a vagyonadót és az egyéb (pl. korábbi kataszteri, vagy telekhasználati) járulékokat, adókat, ha idejében szeretnének kötelességüknek eleget tenni, rendezhetik tartozásukat, vagy bemehetnek a községházára megbeszélésre. Gódor szerint az önkormányzat nyitott minden megoldás felé, elsősorban azért, hogy hanyagság miatt ne kerüljön senki kimondottan nehéz helyzetbe, és ne kerüljön sor a kényszer-megfizettetésre (végrehajtásra).

Beszélgetőtársunk azt is elmondta, hogy habár nem hozható nyilvánosságra az adóhátralékban levők névsora, a legnagyobb adósok között vannak jól szituált közéleti személyek is. A hétköznapok becsületes polgárai rendszeresen fizetik adóikat.

Ami a jogi személyeket illeti, az adóhátralékuk összege kisebb, mint a természetes személyeké, mindössze 16 millió dinár. Ennek behajtása is egyszerűbb, mivel zároltatni lehet a folyószámláikat.