2024. április 23., kedd

A (vízi) szórakozóhelyek miatt tiltakozás lesz Nagybecskerek főterén

Egy nappal a lemondása előtt (június 3-án) Ivan Bošnjak Nagybecskerek polgármestere – a polgárok tiltakozásai miatt – levelet írt a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalatnak, azt kérte benne, hogy bírálják felül a 2011-ben meghozott határozatot, mely lehetővé teszi, hogy a nagybecskereki Béga-tóra szórakozóhelyek épüljenek. Mirko Adžić, a közvállalat vezérigazgatója válaszában megígérte, hogy a kérdéses dokumentumot hatályon kívül helyezik, ha a nagybecskereki önkormányzat is megmásítja a jóváhagyási határozatát.

A közvállalat válaszából kiderül, hogy az csak az ilyen létesítmények vízre helyezésének az általános (technikai) feltételeit szabták meg, a konkrét eljárásban az önkormányzaté az utolsó szó. Ezzel gyakorlatilag „visszapattant a labda” a nagybecskereki városi képviselő-testület elé, amelynek április 17-i határozata értelmében két vendéglátó-ipari létesítmény épül(het) a Béga-tóra. Várhatólag a helyi parlament csütörtökre összehívott ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja (az új polgármester megválasztása mellett) ennek a problémának a megvitatása lesz.

Az ülésen remélhetőleg szót kapnak majd az érintett Kisamerika helyi közösség lakosainak a képviselői is, akik az elmúlt napokban több tiltakozó gyűlésen fejezték ki nemtetszésüket a tervezett szórakozóhelyek miatt. A petíciót, amelyben kezdeményezik a városi határozat hatályon kívül helyezését, már több mint ezer nagybecskereki írta alá. Követelésük nyomatékosítása céljából a helyi parlament ülésezése idején (csütörtök, 10 óra) a polgárok tiltakozást szerveznek a városháza előtt. Mint ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón a helyi közösség polgárai által létrehozott munkacsoport és néhány civil szervezet képviselői elmondták: még nem tájékoztatták őket arról, hogy képviselőik szót kapnak-e majd a helyi parlament ülésén. Annyit ígértek nekik, hogy képviselőik helyet kapnak az ülésterem erkélyén. Mint mondják, céljuk az, hogy megakadályozzák az elképzelés megvalósítását, amelyet a polgárok megkérdezése nélkül, a közvélemény kizárásával szándékoznak megvalósítani, veszélyeztetve a tó és az egész környék amúgy is sérülékeny ökológiai egyensúlyát. A környezetvédők szerint ugyanis egy kis felületű tóról van szó, amely vizének egyharmadát évente egyszer cserélik. Kérdés, hogy mindez a későbbiek során elegendő lesz-e ahhoz, hogy a jelenlegi szinten maradjon a tó tisztasága. Másrészt, az ilyen létesítmények semmiképpen nem illenek be a környezetbe. A Béga-tó közelében vannak a város középiskolái, van általános iskola, óvoda, napközi, több sportpálya is. Építészeti szempontból a város egyik legértékesebb része (a Kishíd, az Igazságügyi palota, a Református templom, a Zárda…). Mint elhangzott, a közvélemény megkerülésére utal az a tény is, hogy egy hónap után sem tudni, hogy kik a lehetséges beruházók, sem azt, hogy hányan vannak.

A Kisamerika helyi közösség polgárainak a megmozdulását több közéleti személyiség és civil szervezet is támogatja.