2024. április 19., péntek

Huszonöt évvel a kommunizmus bukása után

Lengyelország egyre jelentősebb gazdasági és politikai tényező az Európai Unióban

Kicsivel több mint 25 évvel ezelőtt (1989. június 4-én), a rendszerváltás után tartották meg Lengyelország első – részben – szabad választásait, negyven év kihagyást követően. Ma ez az állam az EU egyik meghatározó gazdasági mozgatórugójává nőtte ki magát.

– Röviddel az első szabad választásokat követően Lengyelországban sohasem tapasztalt sebességű gazdasági fellendülésre került sor. Az utóbbi huszonöt évben Kelet-Európa egyik legnagyobb állama olyan kedvező geopolitikai és gazdasági helyzetben van, amelyre az elmúlt négyszáz évben nem volt példa Lengyelország történelmében – magyarázta a PAP lengyel hírügynökségnek Mariusz Jarosinski történész és újságíró.

Hasonlóan vélekedett a francia Poen lapban Irena Eris vállalkozó is, aki úgy értékelte, hogy az 1989. év fordulópont volt a lengyelek számára.

– Szinte mindannyian elmentünk szavazni. A szocialista rezsim bukása után egy teljesen új valóság vette kezdetét: az ország áttért a piacgazdaságra. Cégem számára olyan kapuk nyíltak meg, olyan lehetőségek adódtak, amelyekre addig nem volt példa.

Lengyelország 1992 óta folyamatos gazdasági növekedésnek örvend, GDP-je megkétszereződött, exportforgalma a tizenötszörösére dagadt. A folyamatosan fejlődő ország az unió által igénybe vehető anyagi támogatások egyik állandó haszonélvezője.

Az ország sikere több államban irigységet vált ki, ha azonban megvizsgáljuk, hogy a szocializmus idején az országban szinte nem volt autópálya, ma pedig csaknem 3000 kilométernyi szeli át területét, némiképp jogos a féltékenység. Az sem mellékes, hogy negyed évszázad alatt Lengyelország Európa egyik vezető mezőgazdasági exportőrévé nőtte ki magát.

– Két különböző világ a mai lengyel állam és a huszonöt évvel ezelőtti. Az ország ma meghatározó gazdasági tényező, míg a szocializmus idején Ukrajnával említették egy napon – ecsetelte a fejlődést Vitold Orlovski gazdasági szakértő.

Egyébként Lengyelország az ukrán válság érintettjeként a kiegyensúlyozott európai energiagazdálkodás szószólója is. Donald Tusk lengyel miniszerelnök energiaügyi javaslata az EU energiabiztonságának egyik alapköve lett.

Emellett az ország egyre nyíltabban szólal meg európai politikai ambíciói érdekében is. A lengyel politikai elit nem rejti véka alá, hogy azt szeretnék, Radoslav Sikorski belügyminiszter kerüljön az európai diplomácia élére.

Gazdasági és demográfiai potenciáljára támaszkodva Lengyelország nyíltan vállalja, hogy nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban érvényesíteni kívánja politikai befolyását – hangsúlyozta a francia lap.