2024. április 18., csütörtök

A jövőt tervezik

Elkészült Kishegyes község ifjúsági akcióterve – A község legégetőbb problémája a fiatalok munkanélkülisége

Szombaton délelőtt nyilvános közvitára került sor Kishegyes község új ifjúsági akcióterve kapcsán. A vitán részt vettek a község civil és ifjúsági szervezeteinek, valamint az állami intézményeinek képviselői.

A vita résztvevői ajánlásokat tehettek az akciótervvel kapcsolatban, amely a 2014–2019-es időszakra vonatkozik.

A terv elkészítését egy közvélemény-kutatás előzte meg, amely során felmérték a fiatalokat érintő problémákat, számolt be lapunknak Kovács Károly, az ifjúsági akcióterv kidolgozásának koordinátora.

A közvélemény-kutatást az Eco-Enjoy civil szervezet készítette el, majd a kishegyesi önkormányzat, valamint az ifjúsági és sportminisztérium támogatásával elkészült az ifjúsági akcióterv elsődleges változata. Ezt követően összehívtuk a községünkben működő civil szervezetek, állami intézmények és ifjúsági egyesületek képviselőit, hogy az ő ajánlásaik alapján bővítsük és módosítsuk a tervet – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy egy 11 tagú ifjúsági bizottság döntötte el, hogy a különböző ajánlások bekerüljenek-e az akciótervbe. A községi szintű bizottságot kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi fiatalok alkotják.

A koordinátortól azt is megtudtuk, hogy az akcióterv nyolc, fiatalságot érintő témakörrel foglalkozik: oktatás és környezetvédelem, foglalkoztatás, tájékoztatás, fiatalok bekapcsolása a közösségi életbe, szociálpolitika, egészségügy, a fiatalok biztonsága, valamint egy témakör alatt a művelődés, sport és szabadidő.

A különböző témakörök közül a foglalkoztatás kapta a legtöbb figyelmet, mivel a fiatalok munkanélkülisége a község legégetőbb problémája. Mind az önkormányzatnak, mind a helyi ifjúsági irodának hatékony segítséget kell nyújtani a fiataloknak, hogy minél könnyebben találjanak munkát. Ezenkívül a fiatalokkal meg kell ismertetni az aktív munkakeresését, pályázatíró képzéseket kell tartani számukra és tájékoztatni őket a munkaerő piac kínálatával. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az ifjúsági iroda készíteni fog egy adatbázist a fiatalról, amelyet a koruk és végzettségük alapján állítanak össze. Ezt hozzáférhetővé tesszük a községbeli vállalkozók számára, hogy számukra is megkönnyítsük a megfelelő munkaerő megtalálását – számolt be Kovács, majd hozzátette, hogy az adatbázis még az idei évben el fog készülni.

A községi ifjúsági akcióterv kapcsán a következő lépés az lesz, hogy azt a községi képviselő-testület elé viszik elfogadásra, mondta a koordinátor. Amennyiben a testület jóváhagyja, az akcióterv a jövőben ifjúságpolitikai útmutatóként fog szolgálni, valamint különböző pályázatoknál felhasználható lesz hivatkozási alapként, tudtuk meg Kovácstól.