2024. április 20., szombat
KÖNYVAJÁNLÓ

Prágai Tamás: Vadállatok a kabátzsebben

(Móra Könyvkiadó, 2012, 108 oldal)

Vajon van-e olyan gyerek, aki még nem képzelte el soha, mi történne, ha a játékállatai megelevenednének? Aligha. Hiszen a játszódás mindig attól izgalmas, hogy a képzeletünk segítségével a legparányibb dolgokból is óriásikat tudunk varázsolni, bármit meg tudunk teremteni, és a szoba szőnyegén ülve is hihetetlen kalandokban lehet részünk, ha engedjük, hogy a fantáziánk szárnyra kapjon.

Prágai Tamás Vadállatok a kabátzsebben című meseregényének hőse, egy óvodás kisfiú, Csombor, gyakran magányos. Mivel elváltak a szülei, kénytelen az apukájával, Pepitával megszervezni a mindennapi teendőket, vele kirándul, vele beszélget, és a lefekvés előtti esti mesét is közösen találják ki. Ebbe a hétköznapi egyhangúságba csöppen be a pöttöm Inci, Csombor csoporttársa, aki rokonlélekre talál a kisfiúban, hiszen az ő szülei is külön élnek, csak neki nem papa, hanem mama jutott.

A két gyerek alakuló barátsága akkortól válik egyre szorosabbá, amikortól egy nagy közös titkot kezdenek őrizgetni. A zsebbe férő vadállatok titkát!

Történik ugyanis, hogy Pepita papa folytatásos esti meséjének hőse, a rettegett afrikai varázsló, Ungubu, életre kel, és alkalmazni kezdi varázstudományát. Mivel rettenetesen szeretne meggazdagodni ez a varázsló, arra vetemedik, hogy parányivá varázsolja a szavannán élő állatokat, hogy az élőhelyüket kávébabbal ültesse be. Kávétermesztésből szeretne ugyanis pénzhez jutni. A hüvelyknyivé zsugorodott vadállatok elhatározzák, hogy útra kelnek, megkeresni a Titkos Várost, ahol új otthonra lelhetnének. Kalandos utazásuk során találkoznak össze a Tengelic nagyáruházban bóklászó Csomborral, és őt kérik meg, segítsen nekik az otthonkeresésben.

A megelevenedett mesehősök új izgalmakat hoznak a két gyerek életébe, vicces és meghökkentő kalandokban lesz részük, s a kötet végére az is kiderül, mi lesz a rózsaszínű vízilovak, kék szemű elefántok és szárnyas oroszlánok sorsa.

Akiket érdekel, azoknak elmeséli a Kőszeghy Csilla által gyönyörűen illusztrált mesekönyvben Pepita és Csombor.

(Az írás a Jó Pajtásban jelent meg.)