2024. március 29., péntek
DÉLI ÁRAMLAT

Az EU-ra és Oroszországra várva

A szerbiai államvezetés kijelentette, hogy nem áll szándékukban abbahagyni a Déli Áramlat gázvezeték építését. Erről csakis a kormány dönthet, de még nem ült össze, hogy erről tárgyaljon – mondta Aleksandar Vučić miniszterelnök, majd hozzátette, hogy szeretné, ha több türelmet tanúsítanának az érintett felek. Eközben Ivica Dačić külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbiának nemzeti érdeke, hogy megépüljön a Déli Áramlat.

– Senki nem engedheti meg magának, hogy Európának ebben a részében veszélyeztesse a zavartalan energiaellátást – jelentette ki Dačić. A külügyminiszter szerint a gázvezeték tervezett útvonalán elhelyezkedő országok, Bulgária, Magyarország, Ausztria és Olaszország képviselőinek is meg kellene szólalniuk az ügyben, hiszen mindannyian szerződést írtak alá Oroszországgal. Dačić később hozzátette, hogy a Déli Áramlat sorsa az Európai Bizottság és Oroszország megbeszéléseitől függ.

Ezt megelőzően Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, egykori energiaügyi miniszter kifejtette véleményét, mely szerint Bulgária fontos csomópontja a leendő gázvezetéknek, és mivel a bolgárok felfüggesztették a munkálatokat, Szerbiának is így kell tennie, amíg az érintett felek nem állapodnak meg.

– Az Európai Bizottság felszólított bennünket, hogy függesszük fel a munkálatokat. A további fejlemények a Brüsszellel való egyeztetés után lesznek világosak – nyilatkozta Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök, miután amerikai szenátorokkal folytatott megbeszélést.

Alekszandar Sziromjatin, a Gasprom nemzetközi projektumokért felelős igazgatója korábban kijelentette, hogy a Déli Áramlat szerbiai szakaszának kiépítése idén júliusban megkezdődhet. A szerbiai szakasz 422 kilométeres lenne és 1,9 milliárd euróba kerülne. A Déli Áramlat gázvezeték 9 országon haladna keresztül 2350 kilométer hosszan.