2024. április 20., szombat
SAKK

Nagy sikerű sakknap Zentán

Szombaton Zentán szépszámú érdeklődő jelenlétében tartották meg az I. zentai sakknapot, melyet a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében szerveztek meg.

A sakknap délelőtti részében Kubát János, a legendás sportmunkás, egyben lapunk egykori főszerkesztője számolt be a lelkes sakkrajongóknak arról, miképp sikerült a hírhedt és titokzatos egykori sakkvilágbajnokot, Bobby Fischert rávennie arra, hogy húsz évnyi önkéntes száműzetés után visszatérjen a sakktáblához.

Ezt követően került sor a zentai és a szegedi sakkozók 35 táblás kétfordulós rapid mérkőzésére, melyen a szegedi Maróczy Géza nevét viselő sakk-klub versenyzői bizonyultak jobbnak, és 49,5:20,5 arányban sikerült diadalmaskodniuk.

Az ebédszünet után került sor a sakknap zárórendezvényére, melyen Márkus Róbert topolyai nemzetközi nagymester szimultánt adott az érdeklődőknek. A program érdekességének számított, hogy az időközben sajnos az örök sakkmezőkre költözött zentai Jovan Geleta szakmai irányítása alatt válogatott versenyzővé érett nagymester előzetesen vállalta, hogy valamennyi érdeklődővel megmérkőzik, aki szeretné vele összemérni sakktudását. Végül 47 bátor jelentkező mert kiállni az augusztusban Norvégiában megrendezésre kerülő sakkolimpiára készülő nagymester ellen. A hatalmas sakkcsata négy és negyed órán át zajlott, és végül 44:3 arányban Márkus Róbert diadalmaskodott, mivel 42 játszmát megnyert, 4 döntetlenül zárult és mindössze egy partiban kényszerült feladásra. A nemzetközi tekintélynek örvendő sakkozót a szegedi Papp Balázsnak sikerült legyőznie, míg az értékes döntetleneket a szintén szegedi Szajbély testvérpárnak, Zsigmondnak és Sámuelnek, valamint a zentai Mila Šoklovačkinak és a Keviben élő, de a tornyosi színekben versenyző Kecskeméti Árpádnak sikerült kiharcolnia.