2024. április 20., szombat

A mellékletünkkel sportoltak

Szombaton délelőtt, tartományunk területéről az egészséges életmód, a mozgás és a sportolás szerelmesei adtak egymásnak találkát a napilapunk 70 éves fennállása és mellékletének, a Sportvilág 500. számának megjelenése alkalmából az adorjáni Kontakt magáncég udvarában megrendezett nyílt sportnapon. A rendezvény látogatói több sportágban is megmérkőzhettek egymással, de voltak olyanok is, akik a pálya széléről szurkolták végig a focimeccseket, pingpong mérkőzéseket, a pikádó- és a sakk partikat, vagy pedig döbbenten figyelték ahogyan a „falu erős legényei és leányzói” Mihájlovits Miklós GPA (Global Powerlifting Alliance) világbajnok fekvenyomó és erősember társaságában maguk is kipróbálták, hogy mekkora súlyt is képesek fekve kinyomni.

Ami szinte mindenkiben közös volt, az az, hogy kezükben ott volt napilapunknak a bejáratnál megvásárolt példánya, ugyanis a nap folyamán egy értékes televíziót sorsoltak ki a vásárlók között.

Természetesen, napilapunk munkatársai sem tétlenkedtek, hanem ők is kivették részüket a testmozgásból. A Magyar Szó csapata részt vett a rögtönzött kispályás focibajnokságon is, amelyen rajtuk kívül indult a Belgrádi Magyar Nagykövetség, a Szabadkai Főkonzulátus, a zentai és a magyarkanizsai önkormányzat, az adorjáni öregfiúk és az úgyszintén helybéli labdarúgóklub csapata is, s függetlenül attól, hogy mindkét mérkőzésüket 2:0-ra elveszítette a napilapunk munkatársaiból verbuválódott csapat, a fiúk derekasan helytálltak, s bebizonyították, hogy nemcsak újságírásban, hanem fociban is számolni kell velük. A kispályás labdarúgásban végül a zentai önkormányzat csapata aratta le a babérokat.

Hajagos Attila, a zentai községháza csapatának az „edzője” elégedettségének adott hangot úgy a rendezvényünk szervezettsége, mint pedig a velük szemben focizók kvalitásai kapcsán is.

– Minőségi ellenfeleink voltak, s gyönyörű fogadtatásban volt részünk, így társaságunk egy nagyon szép szombati napot töltött el Adorjánon. Most sokaknak valószínűleg úgy tűnik, hogy a döntő mérkőzésen elért 3:0-s végeredménnyel könnyen győztünk, de valójában ez egy igen nehéz meccs volt, amit megérdemelten nyertünk meg a kitűnő ellenféllel szemben – nyilatkozta.

Miközben Borsos Csaba magánvállalatának szépen rendben tartott focipályáján késhegyre menő csatát vívtak a csapatok, a hatalmas udvar egyik szegletében a silók alatti hűvösben a sakkozók, az asztaliteniszezők és fekvenyomók sokkal csendesebb, de ettől még izgalmas küzdelmét kísérhették végig a kibicelők. A sakkversenyen az első helyezett a zentai Davidović Zoran lett, a második helyezést Zörgő Vince érte el, úgyszintén hét ponttal, a harmadiknak pedig Rustanović Smajót kiáltották ki hat és fél ponttal.

Davidović úr úgyszintén elismerően nyilatkozott a rendezvényünkről.

– Éppen azon gondolkodtam a versenyek előtt, hogy az összes faluban szervezni kellene hasonló sportjátékokat – mesélte.

Óriási érdeklődés, s szurkolás övezte a fekvőnyomók vetélkedését is, ahol bárki kipróbálhatta, hogy mekkora súlyt is képes kinyomni. Ebben a kategóriában a zentai Molnár Csikós Viktor diadalmaskodott, azzal, hogy 75 kilogrammos testsúllyal 140 kilós súlyt nyomott ki, s ezért ő érdemelte ki a Sentapromet 4000 dináros vásárlási utalványát.

A sors furcsa fintora, hogy a rekreációként is súlyozással foglalkozó fiatalembert csak nagy nehezen lehetett rávenni, hogy vegyen részt a megméretkezésben. Napilapunk munkatársának nyilatkozva elmondta, hogy egyrészt nem is szereti fitogtatni az erejét, másrészt ennél sokkal többet is kinyomott már az elmondása szerint. A második helyezést munkatársunk, Muhi Béla érte el 95 kilogramm kinyomásával, a harmadik pedig Törteli Dániel lett, akinek 90 kilót sikerült kinyomnia.

A nők kategóriájában Viktor párja, Nesebik Brigi bizonyult a legjobbnak 45 kilogramm kinyomásával. A második Borsos Sztella lett, aki 40 kilogrammot nyomott ki, a dobogó harmadik fokára pedig Mészáros Katalin állhatott, úgyszintén 40 kilós súly kinyomásával. A kettejük közti küzdelmet végül az eltérő testsúlyuk döntötte el. Brigi elmesélte, hogy kíváncsiságból próbálta ki a fekvenyomást:

– Úgy gondoltam, hogy megmérettetem magamat, s hátha ez lesz a sport, amivel majd foglalkozni fogok ezután – nyilatkozta, s azt is elmesélte, hogy annak ellenére, hogy jelen pillanatban egyáltalán nem foglalkozik sportolással, de régebben kosárlabdázott és kézilabdázott is. Brigi szerint is egy igencsak színvonalas rendezvényt sikerült megszerveznie a napilapunknak, s nagyon tetszettek neki a felvonultatott sportok is.

Sportnapunk látogatói dartsban is megmérkőzhettek egymással, s sokan éltek is az alkalommal, hogy kipróbálják magukat ebben az angol eredetű sportágban. Ebben a kategóriában a hölgyek közül a palicsi Losoncz Heléna bizonyult a legjobbnak, akit egy főzőgéppel jutalmazott meg a napilapunk. A második a zentai születésű, de Újvidéken élő Bicskei Magdaléna lett. A férfiak közül Mackó Ákos lett az első, Bicskei Sándor a második, Bilicki László pedig a harmadik helyezést érte el. Beszélgetésünk során Heléna elmesélte, hogy napilapunkat olvasva értesültek a rendezvényről és párjával úgy gondolták, hogy kihasználják az alkalmat és kipróbálják a nyílt napunkon felvonultatott sportágakat.

– Maga a rendezvény nagyon tetszik. Olyan bensőséges, családi hangulat alakult ki, s nagyon örülök annak, hogy részese lehettem ennek – jegyezte meg a palicsi lány, aki rendszeres olvasója napilapunknak.

A zentagunarasi Mackó Ákos elmondása szerint teljesen amatőr szinten, úgyszintén szórakozásképpen foglalkozik a dartsszal, s versenyen is most vett részt először. Rendezvényünkről úgyszintén a Magyar Szóból értesült, s úgy gondolta, hogy kiváló kirándulási lehetőség lesz ez a családja számára. A rendezvényen edzőjük, Mellik Zoltán társaságában jelen volt Makszuti Anetta és Ivana Vejnović asztaliteniszező bajnokok is, akik ellen bárki játszhatott egy szettet. A Zentai Asztalitenisz Klub ifjú titánjai ellen Bajić Ivánnak, Ladányi Mihálynak és Nikowitz Klárának, a budapesti magyar nagykövet feleségének sikerült nyerni egy szettet, ezzel együtt egy pólót is. Természetesen a Magyar Szó hétvégi számát a helyszínen megvásárlók közül is kisorsoltuk főnyereményünket, amelynek boldog tulajdonosa Kenyeres Rudolf, az egyik szakács lett.

Nem elég az idő”

A Magyarország nagykövetségének a focicsapata élén Nikowitz Oszkár nagykövet úr is ellátogatott a Sportvilág nyílt napjára, és derekasan ki is vette a részét a megméretkezésekben, ugyanis nemcsak kispályás fociban, hanem asztaliteniszben és sakkban is a mezőnyt erősítette.

Nikowitz úr napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy szabadidejében is ezeket a sportágakat űzi, de újabban teniszezik is.

– Sajnos nem elég az az idő, amit a sportolásra tudunk fordítani, pedig az egészségünk megőrzésének érdekében többet kellene mozogni. Ennek ellenére igyekszem, mert nem hiszem, hogy bármilyen kifogást elfogadna a szervezetünk. Ezzel akkor is kellene foglalkozni, amikor az ember tényleg időszűkében van. Egyszerűen muszáj erre időt szakítani, de hát küszködünk az idővel – nyilatkozta.