2024. április 19., péntek

Több mint kétezer új munkahely

A helyi önkormányzatok és a tartományi kormány munkahelyteremtő programja

A tartományi kormány az évente meghirdetett munkahelyteremtő program keretében társfinanszírozóként pénteken 41 község képviselőinek 162 millió dinárt osztottak szét Újvidéken.

– Elégedetten jelenthetem ki, hogy Vajdaságban ez év június elején 6700 emberrel kevesebb a munkanélküli, mint egy évvel korábban, s mindez a tartomány hatékony politikájának köszönhető. A mostani program keretében Vajdaság egész területén több mint 2 ezer embernek biztosítunk munkahelyet. A projektumhoz 41 helyi önkormányzat csatlakozott, a tartományi kormány pedig 162 millió dinárt fordít új munkahelyek megteremtésére – nyilatkozta dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsággal foglalkozó titkár elmondta, hogy az új munkahelyek megnyitását célzó pályázatok az idén ugyanazzal a tartalommal és dinamikával jelennek meg, mint tavaly. A tartomány társfinanszírozóként szerepel a projektumban, a helyi önkormányzatok 225 millió dinárral járulnak hozzá a foglalkoztatás növeléséhez, mondta Vasin.

– Magyarkanizsán nagy gondot okoz a munkanélküliség, és ennek a projektumnak a keretében 43 ember jut munkához. A helyi önkormányzat, a tartomány és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat együttműködésének gyümölcse a mai egyezmény létrejötte. Magyarkanizsa község 4 millió, a tartomány pedig kicsivel több mint 3,8 millió dinárral járul hozzá a projektum megvalósításához. A pénzt a szakmai gyakorlat, a közmunka finanszírozására fordítjuk. Egy héten belül az önkormányzat mindkét esetben kiírja a pályázatot, amelyre olyan cégek és civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek garantálják, hogy alkalmazni fogják a szóban forgó 43 személyt. Közmunkában 23, szakmai gyakorlat keretében pedig 20 személyt foglalkoztatnak a községben 6–12 hónapig, attól függően, hogy milyen szakmai képesítéssel rendelkeznek. Nem irodai munkahelyek betöltéséről van szó, hanem elsősorban zöldfelületek karbantartásáról a község egész területén – mondta Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere a szerződés átvétele után.

Varga Viktor, Zenta község gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tanácstagja kifejtette, hogy Zenta község 6 millió dinárt hagyott jóvá új munkahelyek létrehozására, és ugyanennyi pénzt ad a tartomány is.

– Az anyagi forrásoknak köszönhetően 32 személy kommunális munkafeladatokat fog ellátni, 12-en a szociális védelmi központon keresztül, és 18 egyetemet vagy középiskolát végzett gyakornok jut munkalehetőséghez – tette hozzá Varga.