2024. április 25., csütörtök

Beanfest Temerinben

Ma este rock együttesek koncertje, szombaton babfőző verseny

A temerini Vodomar 05 Ökoközpont szervezésében a hétvégén tartják a X. Nemzetközi Temerini Babfesztivált és Babfőző versenyt, amelyre az előző évhez képest valamivel kevesebben, az idén mintegy 200 csapat nevezett be. A szervezők ezért meghosszabbították a jelentkezési határidőt egészen a verseny napjáig.

A programban nincs változás, csak annyi, hogy a gyermekek főzőversenye a jelentkezők hiányában elmarad. A Szerbiát ért elemi csapás érezhetően rányomja bélyegét a jubiláris Beanfestre is, mert az elmúlt évek során érkeztek versenyzők Belgrád környékéről is, ők az idén azonban elmaradtak. Visszaléptek az ukrajnai versenyzők is az ottani helyzet miatt. A szomszédos országokból azonban jönnek a babfőzők.

Az eddigi versenyek minden évben humanitárius jellegűek voltak. A nagy üstben főzött ebédből, amelyből a látogatók önkéntes adomány ellenében fogyaszthattak, hozzájárultak egy-egy beteg gyermek gyógykezeléséhez, valamint a fogyatékos gyermekek és ifjúság veterniki otthonának is. Az idén is 4000 adag babgulyást terveznek szétosztani, és az önkéntes adományokból Mijailović Márk gyógykezeltetéséhez és az árvízkárok enyhítéséhez szeretnének hozzájárulni.

A versenyzők számára már épül a sátortábor a vásártéren. Minden csapatnak biztosítanak sörsátort, asztalt, padot és tűzifát. Az a csapat, amelyik a fesztivál legjobb babebédjét főzi, 100 ezer dináros jutalomban részesül, a második helyezett csapat díja 50 ezer, a harmadiké pedig 30 ezer dinár. Tíz-tíz ezer dináros jutalomban részesül a negyedik és az ötödik helyezett csapat. A helyezésekről zsűri dönt.

A jubiláris X. Babfesztivál programja valójában már tegnap, csütörtökön megkezdődött a művelődési központ képtárában, ahol a gyermekek babbal kapcsolatos munkáit mutatták be. A pénteki program 16 órakor kezdődik az Etno és az Édes utcák megnyitójával. Az esti, hét órakor kezdődő zenés műsorban közreműködik a Flashback Humor, a Playboys és a Sveti Gral együttes. Az est fénypontja a Van Gogh együttes koncertje lesz, amelyre tíz óra körül kerül sor. Éjfélkor hagyományosan tűzijáték zárja a műsort.

Szombaton, június 7-én lesz a benevezettek babfőző versenye. A versenyzőket 9 órára várják, majd a rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően füttyszóra elkezdődik a főzés. Míg a versenyzők főznek, addig Milan Prunić mini koncertjét követhetik a látogatók. Ebéd után, 12.30 órakor kezdődnek a síksági ügyességi játékok, majd a Bin Bend, 16 órától pedig a trombitazenekar szórakoztatja a látogatókat. A tombola húzása után 18.30 órakor történik az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. Az idei babfesztivál a 19 órakor kezdődő Daire Bend koncertjével zárul.