2024. április 23., kedd

Június 12-én polgármester-választás Nagybecskereken

Ivan Bošnjak (SZHP) lemondása után az ellenzék választásokat követel

Radovan Bulajić (SZSZP), Nagybecskerek képviselő-testületének elnöke tegnap közölte, hogy a helyi parlament következő ülését június 12-én tartják, amelynek több mint ötven napirendi pontja között szerepel majd Ivan Bošnjak (SZHP) lemondása és utódjának a megválasztása. Az új polgármester javaslatára megválasztják majd a városi tanács új összetételét, és megválasztják a helyetteseit is.

Ivan Bošnjak polgármester szerdán új tisztségre való távozása miatt nyújtotta be lemondását a városi képviselő-testületnek. Sokan azonban úgy látják, hogy valójában azért távozik tisztségéről, mert pártja elégedetlen volt a munkájával. Közben elkezdődött a találgatás, hogy ki lesz az utóda.

Az esélyesebb jelöltek között emlegetik Čedomir Janjić jelenlegi alpolgármestert, aki az SZDP-ből került a haladók táborába és Saša Santovacot, aki nemrég még az SZRP nagybecskereki vezetője volt, jelenleg pedig a haladók frakcióvezetője a helyi parlamentben.

A VSZL nagybecskereki városi bizottságának tegnapi közleményében a „politikai felelőtlenség csúcsának” nevezték a polgármester lemondását. Emiatt Szerbia elnökétől azt kérik, hogy írjon ki rendkívüli választásokat Nagybecskereken, a távozó polgármestertől pedig elszámolást követelnek eddigi munkájáról. A ligások szerint „a Béga-menti város polgárai a haladók és a szocialisták köré csoportosuló hatalmi koalíció közömbös, szakszerűtlen és tehetetlen kádereinek a túszai, akik személyes haszon miatt készek kereskedni a polgármesteri tisztséggel is”. A ligások arra figyelmeztetnek, hogy a mostani helyzet, amikor új közvállalatokat alapítanak, és vízi szórakozóhelyeket akarnak építeni, a város egyik utcája pedig már több mint egy éve feltúrva áll, megérdemli a belügyminisztérium illetékes szerveinek a figyelmét is.

A fenti megállapításokkal a DP városi bizottságában is egyetértenek. Szerintük mindez annak következménye, hogy 2012-ben a helyi hatalom egészségtelen alapokra épült. A kétévi mandátumát pedig az önmagával való foglalkozás, a káderek váltogatása és az intézmények létbizonytalansága jellemezte, ami a polgármesteri poszt teljes devalválását hozta. Emiatt a demokraták a hatalom lemondását és a helyhatósági választások kiírását követelik.

Saša Santovac, az SZHP frakcióvezetője elutasítja a bírálatokat, hangsúlyozva, hogy a haladók nem félnek a választásokon való megmérettetéstől. Nem biztos azonban abban, hogy a jelenlegi bírálók a választások után maradnának-e a helyi parlamentben, mivel, szerinte, megmutatkozna az SZHP abszolút fölénye. Azt állítja, hogy a korábbi, demokrata–ligás hatalom idején ment tönkre Nagybecskerek gazdasága és infrastruktúrája, növekedett a munkanélküliség, a város minden szempontból lemaradt. Közölte, hogy a távozó polgármester a haladók soraiban marad, és számítanak rá, bármilyen tisztségbe kerüljön is.

Nagybecskereken a jövő héten immár harmadszor választanak polgármestert 2012 óta. A választások után a helyi parlament Goran Knežević korábbi polgármestert választotta meg az önkormányzat élére, majd néhány héttel később mezőgazdasági miniszterré nevezték ki. Ivan Bošnjak 2012 augusztusában lett Nagybecskerek polgármestere.