2024. április 25., csütörtök

Živković: Tadić elárulta az ellenzéket

Zoran Živković, az Új Párt elnöke bejelentette: ha a jövőbeni demokratikus blokkhoz Boris Tadić Új Demokrata Pártja is csatlakozik, akkor pártja kimarad ebből a tömörülésből. Živković hozzátette: nem személyes álláspontja mondatja ezt vele, hanem az elvek, mivel Tadić elárulta saját pártját, ezzel pedig a szerbiai ellenzéket is elárulta.

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnökének kijelentésével kapcsolatban, hogy egy demokratikus blokk létrehozását fogja kezdeményezni, Živković megjegyezte: egyelőre nem világos, hogy miről is van pontosan szó, valamint azt sem tudja, hogy a tömörülés mennyiben változtatna a benne aktív szerepet vállaló pártok munkáján.

Az ÚP elnöke az új kormány munkájára is kitért, mondván, hogy annak az elmúlt negyven napban egyedül azt sikerült bizonyítania, hogy alkalmatlan. Ezt legjobban az árvízkatasztrófa támasztotta alá, véli Živković.

A demokratikus blokkal kapcsolatban Tadić is nyilatkozott és elmondta, hogy bár a napokban beszélgetett Pajtićtyal, nem állapodtak meg az együttműködésről. A majdani együttműködés elsősorban attól függ, hogy az új pártvezetésnek köszönhetően milyen változások veszik kezdetét a DP-ben, közölte Tadić.

– Meglátjuk, hogy az új vezetés is folytatja majd a hirtelen fordulatok politikáját, amely szemben áll úgy a párt politikai érdekeivel, mint a párttagok pénzügyi érdekeivel, vagy egyértelműen felvázolják a DP politikáját, amelyhez következetesen tartani fogják magukat. Azt is kíváncsian várjuk, hogy milyen álláspontja lesz a DP-nek a legfontosabb, központi jellegű kérdésekkel kapcsolatban, hogyan kíván leszámolni a párton belüli korrupcióval, kíván-e élni új kádermegoldásokkal. Ha nem gondoltuk volna azt, hogy ezeken a területeken változásokra van szükség, akkor nem hagytuk volna el a pártot – fejtette ki Tadić.

Bár Pajtić nem kívánta megerősíteni, hogy megválasztását követően beszélgetett Tadićtyal, azt mégis nyomatékosította, hogy a demokratikus blokkban, amely a jogállamiságért, a demokráciáért és a szociális felelősségért küzdene, az ÚDP-t is szívesen látják.