2024. április 25., csütörtök

Véget ér egy politikai korszak

Ma törlik el Vajdaságban az eddig érvényben lévő vegyes választási rendszert

A hatalmi Vajdasági Szociáldemokrata Liga kezdeményezésére és az ellenzéki Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Demokrata Párt, az Új Demokrata Párt képviselőinek támogatásával a képviselőház ma módosítja a vajdasági képviselőválasztásról szóló döntést, mely vegyes választási rendszert irányzott elő. A százhúsz tartományi képviselő felét az eddigiekben részarányos (pártlistás) elv, másik felét pedig többségi (egyéni jelölt) elv alapján juttatták be a polgárok a parlamentbe. Az új javaslat értelmében a tartományi parlamenti választásokat ezentúl ugyanolyan elv alapján bonyolítják majd le, mint a köztársasági voksolást. Borislav Novaković, a Demokrata Párt frakcióvezetője tegnap beharangozta, hogy a liga által beterjesztett javaslatot annak átadott formájában nem tartják elfogadhatónak, s nem szavaznak arra, amennyiben a képviselőház visszautasítja a Demokrata Párt által közben beterjesztett módosítási indítványt. A DP indítványa annyiban kíván „javítani” a liga javaslatán, hogy életben tartaná a vegyes rendszer egy formáját, úgy, hogy a polgárok a pártlistás szavazás során konkrét jelöltekre adnák le a voksukat, ezáltal megtartva a leadott voks személyességét. Az ülésen fog kiderülni, hogy valamelyik párt támogatja-e majd ennek az indítványnak az elfogadását. Ha jóvá is hagyják azt, a képviselői padokat ezentúl egészében a részarányos elv alapján foglalhatják majd el a képviselők.

POLITIKAI ERŐFITOGTATÁS

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a Magyar Szónak nyilatkozva magyarázta el, pártja miért nem írta alá a kezdeményezést.

– A liga és a mostani parlamenti ellenzék közös indítványa ez, melyet 63 képviselő látott el kézjegyével. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a választási szabályok kreálása egy ritka „mutatványnak” számít, melyre tíz-tizenöt évente szokott sor kerülni. Olyankor, amikor komoly igény mutatkozik rá, s olyankor, amikor kellőképpen előkészítik a döntést. A mai történet, az elmondottak hiánya miatt, sok sebből vérzik. Egyrészt, mert nem lett alaposan előkészítve, másrészt pedig azért, mert nem a választási rendszernek az előbbre vitelét szolgálja, hanem pártpolitikai erőfitogtatásnak a kelléke, amit én sajnálatos tényként vagyok kénytelen elkönyvelni.

POFON AZ IGAZSÁGOS VÁLASZTÁSI RENDSZERNEK

Pásztor aláhúzta, hogy a VMSZ-t nem kapcsolták be ennek a döntésnek az előkészítésébe, hanem kész tények elé állították a pártot, amikor már maguk mögött tudták a javaslattevők több mint hatvan képviselő aláírását. Viszont nem csupán emiatt nem írták alá a kezdeményezést.

– Azért nem tartottuk azt elfogadhatónak, mert meggyőződésünk, hogy az új választási rendszer bevezetése nagy visszalépés. Teljes mértékben elszemélyteleníti a politikát, nem lehet majd tudni, kinek ki a képviselője. A többségi rendszerben az adott közösség mindig tisztában volt azzal, hogy ki képviseli az ügyeit a parlamentben. Most listára fogunk majd szavazni, melynek vezetője mindig a pártelnök, aki az esetek túlnyomó többségében nem lesz vajdasági parlamenti képviselő. Azért is problémás ez a visszalépés, mert általa a vajdasági lakosság több mint felének soha nem lesz parlamenti képviselete.

Pásztor kifejtette, hogy ha megvizsgáljuk az elmúlt választási ciklusokat, a 2004, 2008 és 2012 utáni parlamentek összetételét, akkor azt látjuk, hogy mindig legalább 22, egy esetben 25 olyan község létezett, amelyikből listán nem került be képviselő.

– Ha ezt a választási elvet alkalmazzuk, akkor Újvidékről, Szabadkáról, Nagybecskerekről, a nagyobb központokból lesznek képviselők, azokból a községekből viszont nem, amelyek számára a legfontosabb lenne az, hogy hallassák a hangjukat. Ezt mi elvi okoknál fogva képtelenek vagyunk elfogadni. Egy ilyen megoldásra nem tudunk szavazni. Nagy pofont adnak a javaslattevők annak a több mint egy évtizedes erőfeszítésnek, hogy egy igazságos választási rendszer kidolgozásának irányába mozduljon a közgondolkodás – húzta alá a házelnök.

KÜLÖNÖS MAGATARTÁS

A liga újszerű, hatalmi koalíción belül elfogadottnak számító magatartástól eltérő javaslataival kapcsolatos kérdésünkre felelve Pásztor elmondta, hogy a párt már a statútum elfogadásának folyamatában is elvtelenül járt el.

– A szóban forgó választási rendszerrel kapcsolatos kérdést is fontosabbnak vélem annál, hogy politikai játékok apropójaként szolgáljon. Látni kell, hogy a liga talpa alatt megingott a talaj, hogy a legutóbbi választásokon a támogatottságuk messze az alatt a szint alatt maradt, amit a párt képviselői gondoltak. Most minden alkalmat megragadnak a közszereplés érdekében, semmit sem vélnek elég drágának – nyilatkozta a Magyar Szónak Pásztor István.