2024. április 19., péntek

„Nem a plágiumgyanú a legnagyobb probléma”

Srđan Verbić : Külföldön a Szerbiában készült doktori munkák tíz százalékát plágiumnak tekintik

Nebojša Stefanović plágiumgyanús doktori disszertációjához kapcsolódóan Srđan Verbić oktatási miniszter kifejtette: a plágium mellett szóló gyanúnál sokkal nagyobb probléma, hogy a szerbiai egyetemeken nem ugyanazok a kritériumok a doktori tanulmányok, illetve doktori disszertációk tekintetében. Verbić egyetért azzal kapcsolatban, hogy Stefanović esetében ki kell vizsgálni a plágiumra vonatkozó feltételezéseket, ugyanakkor leszögezte: az illetékes bizottságok feladata elbírálni Stefanović munkáját és nem az övé.

– Minden egyetemnek van etikai bizottsága, annak a hatáskörébe tartoznak ezek a kérdések, az oktatási minisztérium nem avatkozhat az egyetemek munkájába. A minisztérium feladata, hogy törvényekkel és egyéb előírásokkal rendet teremtsen a doktori tanulmányok területén, hogy világossá váljon: ki vehet részt doktori képzésen és milyen feltételek mellett – fogalmazott Verbić.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy bizonyos felmérések szerint külföldön a Szerbiában készült doktori munkák tíz százalékát plágiumnak tekintik.

Az ügyhöz kapcsolódóan Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke kifejtette: Stefanović felelősségteljes személy, ezért ha nem felelősségteljesen dolgozott doktori disszertációján, akkor biztosan tudni fogja, hogy mit kell tennie.