2024. április 25., csütörtök
PIACKUTATÓ INTÉZET

Júliusban infláció és áremelkedés

Saša Đogović, a Piackutató Intézet munkatársa kijelentette, hogy az áríz miatt Szerbia várhatóan már júliusban recesszióba kerül, és az infláció sem marad a tervezett keretek között, és élelmiszerek, valamint a szolgáltatások díja is növekedni fog.

– A legalább 5 százalékos infláció nem veszélyezteti az ország makrogazdaságának stabilitását. Az áradások negatív hatással vannak a mezőgazdasági és ipari termelésre, és emiatt csökkenni fog az ország GDP-je. A kormánynak sürgős intézkedéseket kell tenni, például a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való készenléti hitelszerződés megkötése, amellyel átütemeznék az IMF-fel szemben már meglévő adósságokat. Az év végéig tovább növekszik az állami költségvetés hiánya és az államadósság, ezért fontos az IMF-fel való egyezség megkötése – hangsúlyozta Đogović.

A Piackutató Intézet munkatársa szerint a kormány reformintézkedései nem megfelelőek, mivel az állami szubvenciók hosszú távon nem biztosítják a stabil gazdasági növekedést. Szerbiának valós rendszerbeli átalakításokra van szüksége, amelyek megváltoztatnák az üzletelés eddigi feltételeit az országban – vélekedett Đogović.

– A Piackutató Intézet elemzései alapján májusban növekedtek a kiskereskedelni eladások, és ez a külföldön dolgozó vendégmunkásoknak köszönhető. Júliustól viszont a közszférában 10 százalékkal csökkennek a fizetések, és csökkenni fog az áruforgalom is. Az árvíz nem lesz hatással az építőiparra, amely továbbra is zavartalanul működik, sőt az elemi csapásnak köszönhetően növekszik az iparág jövedelme – mondta Đogović.