2021. január 20., szerda
TÉVÉJEGYZET

Nálunk járt Rudolph

A hónap elején a hazai lapok meghirdették, hogy a mezőgazdasági vásár népszerűsítési programjának keretében Újvidékre látogat Rudolph van Veen, a legismertebb holland tévés szakács, a 24Kitchen gasztrocsatorna sztárja. A tervek szerint a vásár nyitónapját megelőzően Újvidék főterén mutatta volna be az arra kíváncsi haspártiaknak, mit lehet készíteni a sör felhasználásával, majd másnap délelőtt a vásáron avatta volna be a holland konyha rejtelmeibe az odalátogatókat. Már nagyban terveztem, hogy akkor hétfő délután hat órakor élőben is megnézhetem, milyen kunsztokat ismer a sztárséf, a hirtelen ránk zúduló nagy mennyiségű eső azonban keresztbe húzta számításainkat. A főtéri főzőcskézés elmaradt, hiszen az áradásokkal küzdő lakosságra való tekintettel nem lett volna ildomos megtartani a rendezvényt. A másnap délelőtti vásárbeli bemutatkozás azonban nem maradt el, sőt Rudolph utána Belgrádba vette az irányt, és a Slavija szállodában elszállásolt árvízkárosult asszonyoknak és gyermekeiknek, azaz mintegy négyszáz fő részére készített ebédet a hotel konyháján dolgozó szakácsok segédletével. A séftől nem áll távol a jótékonykodás: a Vöröskereszt által már többször részt vett ehhez hasonló humanitárius akciókban, a többi között Dél-Afrikában is.

A 24Kitchen csatornán Rudolphnak több főzőműsora is fut. A hétköznapokon az Egyszerű ételek című műsorban mindennap bemutat egy egyszerűen és olcsón elkészíthető ételt, bebizonyítva azt, hogy friss alapanyagokból bárki képes egészséges és ízletes ételeket készíteni. Miközben a keze jár, az alapoktól kezdve magyarázza el a sütés-főzés rejtelmeit.

A másik műsora, amely elmondása szerint a szíve csücske, a Rudolph péksége. Ebben a finom sütemények iránti rajongásából és cukrászati ismereteiből próbál minél többet megosztani a nézőkkel. Egy-egy műsorban általában két-három finomságot süt: amíg az egyiknek sül a tésztája, addig a másiknak készül a krémje, végül a gyakorlott díszítési technikájának köszönhetően ünneplőbe öltözik még a legegyszerűbb gyümölcskenyér vagy muffin is.

Harmadik műsorát, a The Taste of Life Travel (Az élet ízei – Utazások) címűt hétvégenként nézhetjük meg, ebben világ körüli útra invitálja a nézőket, hogy együtt fedezzék fel a különböző kultúrák kulináris csodáit. Utazásai során járt már a többi között Firenzében, New Yorkban, Máltán, Stockholmban és természetesen hazájában, Hollandiában. A helyi szokások és kulináris titkok arra inspirálják, hogy a világszerte ismert ételeknek elkészítse a saját, rudolphos változatát.