2024. április 19., péntek

Segély a falun élő szegényeknek

A héten a zombori Vöröskereszt a város által adományozott 550 élelmiszercsomagot juttat el a falvakban élő, szociálisan rászorult lakosoknak. Bevett gyakorlat ez Zomborban, ahol a legelesettebbek a népkonyha szolgáltatását vehetik igénybe, a falun élőknek erre nincsen módjuk, így évi két alkalommal élelmiszercsomagot kapnak.

– A város területén 66 ezer munkaképes polgár él, de közülük sajnos mindössze 20 ezernek van állása, hétezren pedig a foglalkoztatási szolgálat várólistáján vannak. Hivatalosan a munkanélküliség 26 százalékos, a havi átlagbér pedig 320 euró körül alakul, a helyzet katasztrofális. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy háromezer család és két és félezer gyermek szociális segélyből tengődik, ezren pedig a népkonyhára szorultak, a kép még sötétebb – nyilatkozta dr. Zoran Parčetić, a városi tanács tagja. Hozzáfűzte, hogy az újonnan választott városvezetés első dolga volt a szociális helyzet javítását célzó terv elkészítése, aminek keretében a költségvetés átütemezésével több pénzt biztosítanak a népkonyhának és a lakosság szociális támogatására.

– Évről évre több segélycsomagot kell kiosztanunk és bővül a népkonyhára szorultak száma is. A helyi önkormányzat akkor lenne a legboldogabb, ha nem csomagokat osztanánk, hanem új munkahelyeket, hogy az emberek maguk keressék meg a betevőt. Az államnak és a városnak közösen azon kell lennie, hogy jövőre elmondhassuk, kevesebb segélycsomagot osztunk, mert kevesebb a rászoruló – fejtette ki Szakács Csaba, a városi tanács tagja.

A segélycsomagok alapvető élelmiszereket tartalmaznak, száraz tésztát, babot, rizst, étolajat, cukrot, sót, tartósított zöldségféléket, ételízesítőt, levesporokat.