2024. április 26., péntek

Új közvállalatot alapítanak Nagybecskereken!

Új kommunális közvállalat alapításáról szóló határozatot fogadtak el a nagybecskereki városi tanács tegnapi ülésén. A Zona névvel alapított közvállalat feladata a közműdíjak és egyéb számlák egységes számlázása és megfizettetése lesz a városban és a környező településeken.

Mint David Dimkić, a polgármester pénzügyi tanácsadója a döntés meghozatalát megindokolta, szükség mutatkozott arra, hogy létrehozzanak egy vállalatot, amely majd átvállalja azokat a feladatokat, amelyeket korábban egy ideig a Városrendezési Igazgatóság szakszolgálata végzett, egybefogva a vízszolgáltatás, a szemétkihordás és az energiafogyasztás utáni számlák megfizettetését. Szerinte egy ilyen közvállalat megalapítása lehetővé teszi, hogy önállóan lépjen fel a piacon és felöleljen más kommunális szolgáltatásokat is. Ugyanakkor szolgáltatásait felkínálhatja más községeknek is. Érvelése szerint az új közvállalat létrehozásával tehermentesítik a költségvetést a meg nem fizettetett kinnlevőségektől, közben pedig arra ösztönzik a dolgozóit, hogy harcoljanak a közműdíjak minél magasabb fokú megfizettetéséért. Erre kényszeríti őket már az a tény is, hogy a bejövő összegből teremtik majd elő a foglalkoztatottak bérét és ettől függ a közvállalat jövedelme.

A Zona közvállalat a bejelentés szerint várhatólag a jövő év elején kezdi el a munkáját. Elsősorban azokat a dolgozókat tervezik benne foglalkoztatni, akik már jelenleg is valamelyik közvállalatban dolgoznak.

A nagybecskereki ellenzéki pártok első reagálásaiban bírálták az új közvállalat létrehozásának a tervét, mert szerintük csak arra szolgál majd, hogy munkát biztosítsanak a hatalmi pártok káderei számára. Szerintük ez által tovább növelik a város adósságát, ugyanis a város a napokban vett fel 800 millió dináros kölcsönt a megkezdett kommunális beruházások befejezésére, többek között a város főterének felújítására.