2024. április 25., csütörtök

Szabadkai színésznő belgrádi tévéfilmben

Jónás Gabriella játssza a női főszerepet, négy tanítványa is szerepet kapott a produkcióban

Tévéfilmben fogja Jónás Gabriella színésznőt a szerbiai közönség látni. Veljko Petrović Talog (Üledék) című novellájának az átdolgozása az, amelynek a női főszerepére Belgrádba meghívták a Szerbiai Rádió és Televízió drámai osztályáról. Őszre lesz a tévépremier.

– Nem első feldolgozása ez ennek a novellának, 1973-ban már készítettek egy tévéfilmet, vagyis egy sorozatot Petrović novelláiból, és úgy tudom, akkor egy nagyon kedves idősebb kolléganőnk, aki már nincs közöttünk, Szabó Cseh Mária játszotta ezt a szerepet. Nem véletlen, hogy magyar színésznőt kerestek akkor is, és most is, hiszen a novella szerint ez az 50 éve Valjevón élő asszony vajdasági, torontálvásárhelyi születésű. Ez egy I. világháborús történet. Azzal indul, hogy már javában tart az első világháború, és az idős házaspár az ötvenedik házassági évfordulóját ünnepli. Ez is egy olyan történet, mint Deák Ferencnek a csodálatos nagy filmforgatókönyvei és színházi darabjai, amikor egy család szétesésén mutatja be, hogy az emberre ható külső körülmények, a háború milyen pusztítást végez a lelkekben. Ez a két ember is vén fejjel megbolondul, és tragikus kimenetel van a dolognak. Nagyon komoly szerep, nagyon nagy mélységei vannak, és csodálatos kollégákkal voltam körülvéve a forgatás során – mesélte Jónás Gabriella budapesti születésű, a hetvenes évek elejétől Szabadkán élő színésznő. A filmbeli párját Predrag Ejdus neves belgrádi színész alakítja. A rendező Miško Milojević, aki színházi rendezőként kezdte a pályafutását a hetvenes évek elején, amikor Jónás Gabriella is, és még színházi szerepeiből emlékszik a színésznőre.

– Amikor szereplőt keresett erre a szerepre, akkor jutottam eszébe. A fiatal kollégák is ismert színészek: Nenad Stojmenović, Nebojša Milanović, Uroš Jakovljević, és ami a csodálatos, hogy a filmben szerepet kapott a főiskola végzős, ötödikes, mester tagozatos magyar osztályából négy növendékem, akik most már a Zentai Magyar Kamaraszínház tagjai: Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Virág György is.

A forgatás 11 napig tartott Belgrádban, a város központjában, a Senjakon, kiemelt elit környezetben találtak egy lebontásra ítélt házat. Az épület és az udvar is megőrizte a múlt század eleji hangulatot, itt vették fel a jeleneteket.

– A film kilencven százalékában szerb nyelven beszélek, és körülbelül tíz százalék az, amikor magyarul beszélgetek az osztrák–magyar hadsereg katonáival, azokkal a fiatalokkal, akik nem tudnak szerbül – hallottuk Jónás Gabriellától. Mint mondta, nem sorozatról van szó, hanem egy óra tizenöt perces-másfél órás tévéfilmről. A film forgatására tavaly kellett volna sort keríteni, de akkor a drámai szerkesztőség nem kapta meg a pályázati pénzt, így az idén került rá sor, ám mivel az I. világháború kitörésének a 100. évfordulója most van, aktuális témát dolgoz fel, így az idén a stáb megkapta a tavaly igényelt támogatást, és nem volt akadálya a forgatásnak.

Jónás Gabriellának sok emlékezetes színpadi alakítására emlékszik a szabadkai és a vajdasági közönség, filmszerepben is láttuk már. Arról is kérdeztük, mi a filmforgatás szépsége, nehézsége.

A színpaddal ellentétben itt van lehetőség a javításra, tehát a film nem az itt és mostról szól, mint a színház, ahol nem ismételhetünk meg egy jelentet vagy monológot, hanem ott, abban a pillanatban kell a tőlem telhető maximumot nyújtani. A filmnél viszont ha bármi kicsit halványabb lett, vagy esetleg erőteljesebb mozdulatokat használt a színész egy jelenetben, van mód és lehetőség újra felvenni azt. Sőt kötelező, még ha tökéletesen sikerült is egy felvétel elsőre, a filmnél alapszabály, hogy meg kell ismételni, mert a technika ördöge miatt bármi megtörténhet. A színpadon megélnek a nagyobb, erőteljesebb gesztusok, a filmen ezzel nem lehet élni, a film tényleg a lélek rezdüléseinek ábrázolása, még azzal is csínján kell bánni, hogy milyen gyorsasággal emelkedik vagy csukódik a szempilla –avatott be bennünket a ,,titkokba” beszélgetőtársunk.

– Negyven éve élek itt, Vajdaságban, ez volt az első alkalom, hogy a belgrádi televízió szereppel keresett meg, és ezért köszönettel tartozom. Nagyszerű találkozás volt, nagyon jól éreztem magam a forgatáson – hallottuk Jónás Gabriellától.