2024. április 25., csütörtök

Durindó Muzslyán, Gyöngyösbokréta Nagybecskereken

Szombaton és vasárnap rendezik meg a vajdasági magyarság legrangosabb és legtömegesebb népzenei és néptáncfesztiválját

Muzslyán és Nagybecskereken minden készen áll a szombaton sorra kerülő XXXVIII. Durindó és a vasárnapi LI. Gyöngyösbokréta népzenei és néptáncfesztivál megtartására. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényeit az idén újra Bánátban tartják. Muzslya immár negyedik alkalommal lesz a Durindó házigazdája, kétszer a Gyöngyösbokrétát is megszervezték. Nagybecskerek pedig először lesz a Gyöngyösbokréta házigazdája. A rendezvények házigazdái a muzslyai Petőfi Sándor MME és a nagybecskereki Petőfi MME, társszervező a nagybecskereki Turisztikai Központ.

A Durindóra 106 csoport 1536 fellépőjét várják. A kísérőkkel együtt mintegy kétezren lesznek. Ahogy Dobó József, a Petőfi MME elnöke mondja, igyekeznek majd ezúttal is jó házigazdák lenni. Felújították a nyári színpadukat, tatarozták ME székházának a homlokzatát (sajnos a nagyterem meszelésére már nem maradt pénzük). Több mint kétszáz helybéli szorgoskodik, hogy mindenki jól érezze magát Muzslyán. Többek között főtt ételt is biztosítanak a vendégek számára.

A megnyitó szombaton 11 órakor lesz, a beszédek után megáldják a fesztivál zászlaját, és kezdődhet a rendezvény, amely a nagyszámú fellépő miatt párhuzamosan két színpadon zajlik, 11.20-tól 20 óráig. Előtte, 10 órakor a Muzslyaiak Klubjában a helybeli civil egyesületek közös tárlatának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők.

15 órakor a nyári színpadon Röpülj, páva, röpülj! címmel a székesfehérvári Herman László Zeneművészeti Szakközépiskola népzenész művésztanárainak és növendékeinek a fellépése szerepel a műsoron. Délután öt órától fél hétig élő közvetítés lesz az Újvidéki Rádió hullámhosszán, 20 órától 21 óráig pedig ugyancsak élő közvetítést adnak a Vajdasági RTV második csatornáján.

A nyári színpadon 21 órától a Fölszállott a páva 2012. és 2014. évi vajdasági fellépőinek és győzteseinek gálaműsora szerepel a műsoron (mintegy hetven fellépőt várnak), 22 órakor pedig a színházteremben hajnalig tartó táncház veszi kezdetét a Csalóka és a Fokos zenekarral. A fesztivál idején, egész nap a részvevők a nyugdíjas-egyesület udvarában levő Fesztiválkocsmában mulatozhatnak.

A vajdasági magyarság legrangosabb népzenei rendezvényét először tartják Nagybecskereken. A házigazda szerepét pedig a helybeli Petőfi MME mintegy hetvenéves folyamatos munkájának köszönhetően érdemelte ki. Tóthné dr. Glemba Klára, az egyesület elnöke szerint a Gyöngyösbokréta megtartása nemcsak a vajdasági és a közép-bánáti magyarság számára fontos, hanem Nagybecskerek számára is, ahol jelentős magyar kisebbség él. Mint mondja, minden készen áll a rendezvény sikeres lebonyolítására, amely pénteket este – az egyesület székházában – alkalmi kiállításokkal és a Juhász zenekar CD-jének a bemutatásával kezdődik.

Vasárnap 1300 vendéget várnak a Nepomuki Szent János-székesegyház előtti térre, a rendezvény színpadára. Összesen 37 csoportot látnak vendégül, őket a Kultúrközpont előtti parkolón várják vasárnap délelőtt. A közgazdasági szakközépiskolában lesz az öltöző, a Víztorony elől délben indul majd a résztvevők felvonulása a város főutcáján. A fellépők 12.20 órakor a székesegyházban ünnepi szentmisén vesznek részt. A megnyitó 13 órakor lesz, előtte a székesfehérvári Herman László Zeneművészeti Szakközépiskola népzenész művésztanárainak és növendékeinek műsorát láthatják az érdeklődők, majd megtörténik a Bodor Anikó-díj átadása. A fellépések 13.30-kor kezdődnek, 16 órakor pedig Nikowitz Oszkár Magyarország belgrádi nagykövete köszönti a részvevőket, majd a színpadon a gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedőink néhány meghívott díjazottjának a műsorát láthatja a közönség. Vendégként fellép a nagybecskereki Banat – Pionir Művelődési Egyesület és az Aradac Művelődési Központ Ifjúság táncegyüttese. Negyed hattól folytatódik a fesztivál, majd este háromnegyed nyolc körül, a rendezvény végén, átadják a fesztivál lobogóját a jövő évi házigazdájának.