2024. április 25., csütörtök
AGROŽIV

Útzárlattal fenyegetőznek

Egyre nagyobb az elkeseredés a begaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániában, a csődbe jutott társaság sorsa pedig mind kilátástalanabb. Tegnap a községházára vonult mintegy háromszáz elégedetlen dolgozó, azt követelve, hogy sürgősen fogadja képviselőiket a Srbijagas vezetősége (amely 2010 óta a baromfivágóhíd tulajdonosa). Ellenkező esetben csütörtökön zárlat alá veszik a vágóhíd kapuit, ha pedig péntekig sem történik előrelépés, akkor lezárják a Nagybecskerek és Temesvár közötti nemzetközi utat.

A tiltakozókkal Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy polgármestere tárgyalt, megígérve nekik, hogy még a tegnapi nap folyamán tárgyal Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas vezérigazgatójával, és kezdeményezi, hogy fogadja az Agroživ szakszervezetének képviselőit.

Jovica Katić, a Függetlenség Szakszervezet vezetője kijelentette, hogy ma lezárják a gyárkapukat, ugyanis indokolatlannak tartják, hogy a vezetőség tovább használja a szolgálati kocsikat, miközben a dolgozók immár öt hónapja nem kaptak fizetést. De ez csak az első lépés, a következő a nemzetközi út eltorlaszolása lesz. Mint mondja, a napokban kétszer is Újvidékre utaztak, de nem engedték be őket a Srbijagas székházába, azzal a megindoklással, hogy a vállalat vezetősége nem hajlandó tárgyalni velük. Emlékeztetett arra, hogy az Agroživ dolgozói – a fizetések késése ellenére is – folytatták a munkát, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a létesítmény fennmaradjon. Most viszont, amikor az elmaradt béreket kérik, senki sem akarja meghallgatni őket. Az éhség, az igazságtalanság és a több hónapja tartó hazudozás miatt az emberek kénytelenek voltak beszüntetni a munkát.

Ma reggel az Agroživ gyárkapuja előtt folytatják a tiltakozást. A környező falvakon élő dolgozókért autóbuszok mennek.