2024. április 25., csütörtök

Eladják a Neobust

Az újvidéki gazdasági bíróság júniusra tűzte ki az árverést

A Neobusban 2012 novemberében kezdődött el a csődeljárás, az idén februárban pedig nyilvánosságra hozták, hogy végleg tönkrement a vállalat.

A Neobus értéke 6,8 millió euró, az érdeklődők 1,3 millió euró előleget kötelesek befizetni – írja a Dnevnik napilap.

Milan Uzelac, a Neobus hitelezőinek a képviselője elmondta, a gyár kikiálltási ára 3,4 millió euró lesz, azaz a valódi értékének a fele. Uzelac egyelőre nem tudta pontosan megmondani, ki érdeklődik a Neobus iránt, de szerinte nem lehet kizárni, hogy újra Mohamed Al Magrabi szaúdi üzletember vásárolja meg. Al Magrabi 2004-ben kb. 700 000 euróért megvásárolta a Neobust, átvállalta a cég 2,4 millió eurós tartozását, és arra kötelezte magát, hogy további 1,5 millió eurót befektet a Neobusba.

Sokáig nagyon sikeres magánosításnak vélték a Neobus történetét, mert friss tőkének számított, Al Magrabi pedig sikeres üzletember volt, hazájában 2000 autóbusszal rendelkezett.

A Neobus adóssága összesen 1,2 millió euró, nem fizethetik ki jelenleg az összes hitelezőt, és azt a 180 dolgozót sem, akik a csődeljárás pillanatában munkaviszonyban voltak a vállalatban. A dolgozóknak 13 minibálbérrel adós a Neobus.

A hatvan éve működő vállalatot először a Városi Közlekedési Vállalatba szerették volna beolvasztani, a tervek szerint városi autóbuszok vázát gyártották volna. Nišben sikeresnek bizonyult az ottani Nibus vállalat átalakítása, ott a csődeljárás után a városi közlekedés számára gyártották az autóbuszokat, de Újvidéken nem sikerült megállapodni a városi hatalommal egy hasonló átalakításról.