2024. április 25., csütörtök

Új tisztség vagy tisztogatás?

Lemondott Nagybecskerek polgármestere

Új tisztségre való távozás miatt szerdán benyújtotta lemondását a városi képviselő-testületnek Ivan Bošnjak (SZHP), Nagybecskerek polgármestere. A hírt közleményében megerősítette a polgármester kabinetje is. A „közvélemény nagy érdeklődése miatt” kiadott közleményben a lemondás megerősítése mellett csak egy mondat áll, amely szerint „a polgármester saját kezdeményezésére nyújtotta be a lemondását, nem pedig azok miatt az okok miatt, amelyekkel egyes médiaházak mesterkednek”.

Mivel nem tudni, hogy milyen tisztségre távozik Ivan Bošnjak, a városban folytatódik a találgatás, hogy párton belüli tisztogatásról van-e szó, vagy egyszerű személycseréről. Egyes vélemények szerint ugyanis valójában a Szerb Haladó Párt városi bizottsága kezdeményezte a polgármester menesztését. Erről azonban hivatalos információ nincs, mivel szerdán sem az érintett, sem pedig a pártja nem akart nyilatkozni.

Dušan Šijan, Közép-Bánát körzetvezetője a haladók irodájában szerdán újságíróknak azt mondta, hogy „az SZHP minden tisztségviselőjének a munkáját górcső alá veszik, és majd ha befejeződik ez az ellenőrzés – a párt statútumával összhangban – tájékoztatják róla a közvéleményt”. „Mindannyian felelősséggel tartozunk azért, amit cselekedtünk” – tette hozzá.

Ivan Bošnjak 2012 augusztusában lett Nagybecskerek polgármestere, miután a Mezőgazdasági Minisztérium élére került Goran Knežević akkori polgármester, aki másodjára csak néhány hetet töltött ezen a poszton. Ivan Bošnjak esetleges menesztése körüli találgatások 2013 augusztusában kezdődtek, mert az SZHP központi vezetősége állítólag már akkor elégedetlen volt nagybecskereki képviselőinek ténykedésével.

Ezek a találgatások erősödtek, miután tavaly ősszel menesztették miniszteri posztjából Goran Kneževićet, akit a város közvéleményének egy része szívesen látott volna (újra) a polgármesteri székben.

A nagybecskereki városi képviselő-testület következő ülését június 11-ére jelentették be.