2024. április 19., péntek

Június 11-én árverés az Autobanatban

Slobodan Sudarov, a nagybecskereki Autobanat utasszállító vállalat csődeljárási igazgatója június 11-ére jelentette be a vállalat ingó és ingatlan vagyonának árverését. A lehetséges vásárlóknak 18 millió dináros kezdőáron kínálják a nagybecskereki központi autóbusz-állomás részét (3243 négyzetméter), félmillió dinárért pedig az érdeklődők megvehetik a csődbe jutott vállalat leltárba vett ingóságát. Az árverést a nagybecskereki autóbusz-állomáson tartják meg. Azok a jogi és magánszemélyek vehetnek majd részt rajta, akik előzőleg 30 ezer dinárért megveszik az árverési dokumentációt, és befizetik a letétet, illetve banki garanciát mutatnak fel.

A Béga menti városon kívül eladásra kínálják az Autobanat létesítményeit más településeken is, így árverésre kerül a Sremska Mitrovica-i (szávaszentdemeteri) létesítményük, 61,86 millió dináros kezdőáron, a topolyai ingatlanuk 54,91 millió dinárért, és az ottani autóbusz-állomást, amelyért 37,9 millió dinárt kérnek, valamint eladásra kínálják a šabaci (szabácsi) létesítményüket – 86,48 millió dinárért.

Az Autobanat vagyonának nem ez lesz az első eladási kísérlete, de a korábbi árveréseken nem volt érdeklődő. Vajdasági egyik legnagyobb utasszállító vállalatában a csődeljárást a belgrádi Agrobanka kezdeményezte 2010-ben. Egy évvel korábban ugyanis a bank 200 millió dináros kölcsönt hagyott jóvá, közben a nagybecskereki vállalat kezességet vállalt a topolyai Topolatrans, valamint a belgrádi NPCO és Bolvesani vállalatok kölcsöneire is. Mivel az Autobanat számlája hosszabb ideig zárolva volt, és képtelen volt teljesíteni a kötelezettségeit, a bank kezdeményezte a csődeljárást.

Az akkortájt gyengélkedő Autobanat 2006-ban került Mile Jerković tulajdonába, aki több millió eurós befektetéssel megpróbálta talpra állítani. Nem járt azonban sikerrel, így a vállalat csakhamar új tulajdonos kezébe került, aki a válságból való kiutat, illetve a számla feloldását a Net Bus Co-val való egyesülésben kereste, amely átvette a városi, peremvárosi és a városközi utasszállítást és a több mint kétszáz dolgozót. Jelenleg is ez a vállalat végzi az utasszállítást Nagybecskereken és környékén. Az Autobanatban csak néhány dolgozó maradt, főleg azok, akik nem kellettek a vezetőségnek.