2024. március 29., péntek

Megállapodtak az ukrán gázadósság törlesztésében

Oroszország és Ukrajna megállapodott a földgáz jövőben fizetendő áráról és az ukrán tartozás törlesztésének ütemezési tervéről – közölte Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos az orosz és ukrán energiaipari miniszterekkel az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetőinek jelenlétében folytatott tárgyalást követően. A felek a héten vagy a jövő héten még folytatják az egyeztetéseket.

A Gazprom és a Naftogaz néhány nap türelmi időt kért a javaslat tanulmányozására, a részvényesekkel való konzultációra. A megállapodásnak köszönhetően azonban a Gazprom garantáltan folytatja ukrajnai gázszállításait és a további tárgyalások ideje alatt nem követeli a jövőben gázszállítások előre kifizetését.

Kijevből 786,4 millió dollárt utaltak át az idén februárban és márciusban Ukrajnában igénybe vett 1,64, illetve 1,8 milliárd köbméter orosz gázért, amely akkor még 268,5 dollárba került ezer köbméterenként. Így a jövő keddig Ukrajnának orosz számítások alapján további 1,45 milliárd dollárt kell kifizetni az április elsejéig felhalmozódott adósság törlesztéseként. A megállapodás lényege az adósság törlesztését, a földgáz árát és azt érinti, hogy a Naftogaz a továbbiakban a korábbi módon, és ne előre fizesse ki a megrendelt gáz árát a Gazpromnak. Időközben az orosz energiaügyi minisztérium is közleményben tudatta, hogy Oroszország kész további engedményeket tenni Ukrajnának a gáz árára vonatkozóan, és kölcsönösen elállnak attól, hogy az ügyet a stockholmi döntőbíróság elé vigyék.