2024. április 23., kedd

„Nebojša tudja, mit kell tennie”

Az oktatási miniszter szerint a szerbiai törvények nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy mely esetekben lehet valamit plágiumnak nyilvánítani

Nebojša Stefanović belügyminiszter plágiumügyével kapcsolatban tegnap Aleksandar Vučić kormányfő is megszólalt, mondván, hogy az állami jogi karon diplomázott, legmagasabb osztályzatokkal, és azt gondolta, ért ehhez a területhez, de a minisztert gyanúsító három tudós érvelése a legbutább, amelyet életében hallott. A szakmának kell értékelnie, hogy Stefanović doktori disszertációjának egy része plágium, vagy sem, véli Vučić, majd arra az újságírói kérdésre, hogy mi történik, ha bebizonyosodik, hogy a belügyminiszter disszertációjával nincsen minden rendben, kifejtette: „Nebojša abban az esetben biztosan tudni fogja, hogy mit kell tennie.”

Lapunk tegnapi számában már olvashattak arról, hogy dr. Uglješa Grušić, a Nottinghami Egyetem docense, dr. Branislav Radeljić, a Kelet-Londoni Egyetem professzora és Slobodan Tomić, a londoni Gazdaság- és Politikatudományi Egyetem, a London School of Economics (LSE) doktorandusza cikket írtak a Peščanik (Homokóra) internetes portálnak a doktori disszertáció plágiumgyanús elemeiről. Mint megjegyzik, Stefanović gyanúsan rövid idő alatt, két év alatt készítette el tudományos munkáját, miközben egy ilyen disszertáció elkészítése minimum három, de akár öt évet is igénybe vehet. Az írásban részletesen ecsetelik, hogy a belügyminiszter doktori disszertációjában mely sorokat vette át más művekből forrásmegjelölés nélkül.

Stefanović 2013 júniusában védte meg doktori disszertációját a Megatrend Egyetemen. Doktori tanulmányai során Mića Jovanović, a Megatrend rektora volt a mentora. Jovanović már hétfőn reagált a vádakra, mondván, hogy a doktori disszertáció teljes egészében autentikus tudományos munka.

Srđan Verbić oktatási miniszter szerint az ügy az egyetem, a mentor, a doktori disszertációt elbíráló bizottság és az intézmény etikai bizottságának a hatáskörébe tartozik. Az oktatási minisztérium egyetlen meghatározott plágium-ügy esetében sem ítélhet el, vagy támogathat senkit sem, emelte ki Verbić. Megjegyezte, hogy ennek az ügynek a tekintetében a Köztársasági Tanfelügyelőségnek sincsen hatásköre.

– A vonatkozó szerbiai törvények nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy mely esetekben lehet valamit plágiumnak nyilvánítani. Az viszont valóban a minisztérium feladata, hogy hozzájáruljon, hogy ezt a témát jobb törvények szabályozzák. Érdekes az egybeesés, hiszen éppen most dolgozunk az új felsőoktatási törvényen. Kezdeményezni fogjuk, hogy a törvénybe kerüljön bele: a jövőben minden Szerbiában megvédett doktori disszertáció online is elérhető legyen – magyarázta Verbić.

Nyomozás a Peščanik elleni támadás ügyében

Az ügyészség kérésére a Belügyminisztérium hétfőn nyomozást indított a Peščanik honlapját a plágiumgyanút taglaló cikk megjelenése után ért hackertámadás ügyében. A rendőrség tegnap Svetlana Lukić szerkesztővel és a honlap egyik webmesterével beszélgetett.

A hackertámadások vasárnap kezdődtek, miután megjelent a szóban forgó cikk, majd este, amikor az ügyről a B92 RTV Utisak Nedelje (A hét benyomása) című műsorában is szó esett, egyre fokozottabbá váltak. Lukić szerint a Peščanik.net egy DoS hackertámadást követően omlott össze, amely során a szervert olyan sok kéréssel támadják egyszerre, hogy az végül nem tudja teljesíteni a feladatokat.

A támadással kapcsolatban Aleksandar Vučić elmondta, hogy a honlapot két címről támadták, ugyanakkor a kormánynak semmi köze mindehhez. A kormányfő szerint tudni, hogy honnan érkeztek a támadások, ám ezt addig nem árulja el, amíg a nyomozás be nem fejeződik.

A készülőfélben lévő új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban a miniszter azt is elárulta, hogy abban igyekeznek egyszerűbbé tenni a külföldön szerzett diplomák honosítását, illetve elismerését.

Az Új Párt már hétfőn követelte Stefanović lemondását, a párt álláspontját dr. Vladimir Pavićević elnökhelyettes erősítette meg tegnap. Pavićević úgy véli: a doktori disszertáció gyanús elemeit részletező munka hiteles és bizonyítja a plágium-gyanút. A belügyminiszter egyedül akkor járna el erkölcsösen, ha lemondana köztisztségéről, nyomatékosította Pavićević, aki megcáfolta az oktatási miniszter állítását, hogy a hatályos jogszabályok mentén nem lehet egyértelműen megállapítani, mi a plágium és mi nem.

Mi a butaság?

A belügyminiszter doktori disszertációjáról írt munka szerzői nem értik, hogy Aleksandar Vučić kormányfő számára mi a butaság a szövegükben. A miniszterelnök egyetlen érve az volt, hogy okleveles jogász, vélik a szerzők.

„Ha már a szerb miniszterelnök egyetlen érve az, hogy állami egyetemen diplomázott, érdemes tudni, hogy Uglješa Grušić szintén a Belgrádi Egyetem Jogi Karán diplomázott 9,9-es átlaggal, majd ezt követően Londonban folytatta tanulmányait” – olvasható a szerzők közleményében.

– A felsőoktatási törvény 101. szakasza pontosan meghatározza, hogy ki és mikor nyilvánít semmisnek egy doktori diplomát. Példának okáért, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán az akadémiai tisztességről szóló szabályzat alapján 2012-től napjainkig tizenöt személyt büntettek meg plágium miatt. Vagyis, Szerbiában is van eljárási mód ezekben az ügyekben. Stefanović minisztert leleplezték és ha ezek után is megtarthatja tisztségét, akkor ez a kormány súlyos szabálysértést követ el – fogalmazott Pavićević.