2024. április 25., csütörtök

Még mindig vita tárgya a munkatörvény

Vulin: Nem a bércsökkentés a cél

Mindössze két kérdésben nem sikerült zöld ágra vergődnie a feleknek a munkatörvény-tervezettel kapcsolatban – jegyezte meg Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter tegnap, a közszolgálati médiának adott nyilatkozatában. Nem a bérek csökkentése az új jogszabály célja – tette hozzá.

– A szakszervezetek is látták a tervezetet, összeállításában is részt vettek, így eleve nem beszélhetünk arról, hogy az új munkatörvény fő célja a bérek csökkentése – mutatott rá a miniszter.

Az egyik problémás kérdés pont a fizetéscsökkentés volt, amely ellen a szakszervezetek tiltakoztak, a munkaadók viszont támogatták. Hasonlóan, a kollektív szerződések terén sem tudtak megállapodni. A szakszervezetek azt szeretnék, ha a kollektív szerződések hatáskörét kiszélesítenék, a munkaadók azonban ellenzik ezt. Vulin ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ha más opció nem marad, akkor a kormány fog döntést hozni a kérdésekben, lehetőleg úgy, hogy mindkét fél elégedett legyen.

A munkába állás és elbocsátás leegyszerűsítésével kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy konkrét szabályokhoz kötik majd az elbocsátás és a munkába állás feltételeit, így a munkaadók és az alkalmazottak is tudni fogják, mihez kell tartaniuk magukat.

– A törvény idevágó szegmensében lesz egy lista, amely a munkaszerződés felbontására jogot adó eseteket sorolja fel. Eddig két okot tartottunk számon a munkaviszony megszüntetésére: a munkaadó önkényes viszonyulását és a munkavállaló nem megfelelő viselkedését. Ezek után több pontból álló, de világosabb játékszabályokat kell majd követni – mutatott rá a tárcavezető.

A végkielégítések kérdésével kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy – éppen a szerződésfelbontások egyszerűsítése érdekében – az összeget a legutolsó munkahelyén eltöltött munkaévek után kapja az alkalmazott.

– A szerkezetátalakítás alatt álló vállalatokban dolgozókra is ugyanez vonatkozik – jegyezte meg Vulin.