2024. április 18., csütörtök

A multikulturalitás erény

Átfogó programtervet ismertetett a régióközi és helyi önkormányzati titkárság

A titkárság jelenlegi tevékenységéről és terveiről számolt be tegnap Branislav Bugarski régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár tegnap a Tartományi Képviselőház kormányépületében egy sajtókonferencia keretében.

A tartományi titkár az Európai Régiók Gyűlésének (AER) nyári akadémiájáról beszélt, amelyet az idén több helyszínen is megszerveznek. Bugarski elmondta, hogy a nyári kurzus idei fő témája a multikulturalitás, az interkulturalitás és a többnyelvűség sikeres alkalmazása a szociális-gazdasági fejlődés érdekében. Mint a titkár kifejtette, a témakörben jártas szaktekintélyekkel igyekeznek majd megvitatni azokat a módszereket, amelyekkel a fentebb említett fogalmakból kézzelfogható és hasznot hozó társadalmi erényeket lehet faragni.

Bugarski említést tett a Magyarországgal és Romániával fennálló DKMT (Duna–Körös–Maros–Tisza) eurorégiós együttműködésről is. Kifejtette, hogy az eddigi projektumok a közös programok keretein belül pozitív visszhangot kaptak. Kiemelte, hogy a jövőben is azt szorgalmazzák, hogy határátkelőket hozzanak létre, ipari parkokat építsenek ki, és hogy fokozottabb figyelmet fordítsanak a környezetvédelemre. Végül elismerően beszélt a Magyarországról érkezett mentőbrigádok segítségéről is, amelyek az árvíz sújtotta területeken álltak helyt.

Bugarski beszélt a tartomány és a németországi Stuttgart régió közös céljairól is. Rámutatott arra, hogy az említett régió képviselőivel a hónap végén fognak tanácskozni közös mezőgazdasági, oktatásügyi programok alapjainak lefektetéséről, valamint azt is tervezik, hogy a német modellt a tartományi adminisztrációban dolgozóknak is bemutatják. Az említett terveket a jövő hónapban pontosítják.