2024. április 25., csütörtök

Keresztény üzleteket gyújtottak fel iszlamisták Egyiptomban

Ismeretlenek hétfőn felgyújtottak több keresztény tulajdonú üzletet Felső-Egyiptomban, órákkal egy kopt fiatal elleni per kezdete előtt, amelyet azért indítottak, mert állítólag becsmérelte az iszlám vallást - jelentették egyiptomi sajtóforrások.

A támadás egy Luxortól délre fekvő faluban történt, amely a helyi örmény kisebbség egyik központjának számít. Az ad-Dusztúr című napilap arról adott hírt, hogy a kora reggeli órákban ismeretlenek gyújtó folyadékkal töltött üvegeket hajítottak egy favágóműhelyre, egy textilboltra és két másik üzletre. A tettesek motorkerékpáron érkeztek, és sikerült elmenekülniük a helyszínről.
Musztafa Bakr, a luxori biztonsági erők parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy az üzletek ugyan azonnal lángba borultak, de a támadás idején szerencsére senki sem tartózkodott bennük, és a falu keresztény és muzulmán lakosai közös erőfeszítéssel gyorsan el tudták oltani a tüzet.
Az érintett régióban gyakoriak a felekezeti összetűzések. A hétfői bűncselekmény egy nappal azután történt, hogy a szomszéd faluban megbékéltek egymással a két valláscsoport tagjai. Hétfőn kezdődik annak a kopt fiatalnak a pere, akit múlt kedden vettek őrizetbe a helyi biztonsági erők, mert állítólag megsértette az iszlám vallást. Kirollosz Saukit az egyiptomi büntető törtvénykönyv 98. cikke szerint akár hat év börtönre is ítélhetik.
A vád szerint Sauki iszlám ellenes képeket tett fel Facebook-oldalára, egy Luxorban székelő emberi jogi szervezet vezetője szerint azonban csupán annyi történt, hogy egy szomszéd feljelentette, mert a keresztény fiatal "lájkolt" egy iszlámkritikus oldalt. A MENA hírügynökség szerint az eset kapcsán őrizetbe vettek hat muzulmánt, akik arra buzdították a lakosokat, hogy kövekkel támadjanak Sauki családjának házára.