2024. április 24., szerda

Az árvák nem lehetnek a megszorítások áldozatai

Sportnap a nemzetközi gyermeknap alkalmából Karlócán

A gyermekeket érő igazságtalanságoknak és agressziónak csakis megfelelő intézkedésekkel lehet véget vetni – húzta alá tegnap Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár a karlócai Dr. Milorad Pavlović Gyermekfaluban, a nemzetközi gyereknap alkalmából megszervezett ünnepségen.

Nemcsak június elseje a gyermekeké, hanem az év többi napja is (Fotó: Ótos András)

Nemcsak június elseje a gyermekeké, hanem az év többi napja is (Fotó: Ótos András)

A tartományi titkár megnyitóbeszédében rámutatott arra, hogy a titkárság számára kifejezett fontossággal bírnak a gyermekekhez, tehát a jövőhöz kapcsolódó kérdések, valamint arra is, hogy továbbra is igyekeznek segíteni a gyermekfalu lakóin, mindenben, amiben csak képesek, hogy felelősségteljes és példás felnőttekké cseperedjenek. Megemlítette, hogy az elmúlt években a titkárság összesen nyolcmillió dinárt költött már a gyermekfalu projektjeinek megvalósítására, és további egymillió dinár átutalását tervezi.

Srđan Egić, a gyermekfalu igazgatója úgy vélte, hogy nemcsak június elseje a gyermekeké, hanem az év többi napja is. Ennek hangsúlyozására szerinte azért is szükség van, mert csakis így lehet felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy miféle problémákkal és bűncselekményekkel néznek ma szembe a legfiatalabbak is. Ilyenek az emberkereskedelem, a családon belüli erőszak, a gyermekjogok megsértése, megvonása. Megköszönte a tartományi titkárságnak, hogy ilyen példás viszonyt ápolnak az igazgatósága alatt lévő intézménnyel, hogy segítik őket abban, hogy zökkenőmentesen teljenek a gyermekek mindennapjai, valamint azért is, hogy a nehéz gazdasági helyzet közepette sem felejtették el azt, hogy az árva gyermekeket nem szabad kitenni a különböző pénzügyi megszorításoknak.