2024. április 20., szombat

Mobilforradalom készülődik

Akár már a nyáron megjelenhetnek a piacon a világ legolcsóbb okostelefonjai. Áruk húsz dollár körül lesz, de csak az Egyesült Államokban. Az aprópénzért megvásárolható készülékekről szóló hír nem kacsa, hisz az iparág fejlődését, árképzését nagymértékben befolyásoló és meghatározó ARM Holdings brit cégtől származik, amely egyszersmind az egyik legnagyobb chipgyártó és szoftverfejlesztő.

A szakértők már jövőre 800 millió olcsó okostelefon eladásával kalkulálnak (Fotó: Beta/AP)

A szakértők már jövőre 800 millió olcsó okostelefon eladásával kalkulálnak (Fotó: Beta/AP)

A potom pénzért beszerezhető okostelefonok megjelenése alighanem gyökeres változásokat indít el a piacon és a telekommunikáció terén. Szinte biztos, hogy az újítás rövid időn belül végzetes csapást mér a hagyományos mobiltelefonokra, s közben mindenütt felgyorsítja a széles sávú internet és a hozzá kapcsolódó tartalomipar fejlesztését.

Bár a húsz dollár körüli ár az Egyesült Államokra vonatkozik, a világ más országaiban sem kell majd a sokszorosát fizetni egy-egy ilyen készülékért. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy óriási tömegek igyekeznek majd megvásárolni az internetképes új modellt.

Az ARM úgy számol, hogy a szinte bagóért megvehető okostelefonok elterjedésével nagyjából négymilliárd (!) új ügyfelet lehet majd elérni mobilkommunikáció révén. Ez óriási változást sejtet. Egy éve még a telekommunikációs iparágban arra számította, hogy 2017-re emelkedik csak 3,6 milliárdra az internetezők táborának száma. Ha az ARM előrejelzése és becslése beigazolódik, ezt a számot hamarosan el lehet felejteni.

A szakértők már jövőre 800 millió olcsó okosmobil eladásával kalkulálnak, 2018-ban pedig már 1,2 milliárd ilyen készülék fogyhat el. Mindez arra utal, hogy az okostelefonok világa forradalmi változás előtt áll, és ezt még a tartalom- és hozzáférés-szolgáltatások ára sem fogja megakadályozni. Igaz, a robbanásszerű és gyökeres változáshoz nemcsak olcsó készülékek, hanem fejlett hálózati rendszerek is szükségesek.

A mobilinternet élvezhető használatához a 3G-vel jelölt (széles sávú) adatátviteli sebességet jelölő szabvány kiterjesztésére van szükség. Csakhogy a világ 3G-lefedettsége jelenleg elég hiányos: a csaknem egymilliárd összlakosságú Afrikában például csupán 93 millió emberhez jut el a széles sávú mobilinternet, az 1,2 milliárd lakosú Indiában pedig a népesség mindössze hat százalékához. A fejlett világban jobb a helyzet, de nem ideális: Franciaországban például 64 százalékos a 3G-lefedettség, a ténylegesen mobilnet-előfizetéssel rendelkezők aránya pedig még Japánban is alig éri el a 47 százalékot, e tekintetben a szigetország világelső. (Az USA-ban ez az arány alig valamivel húsz százalék feletti.).

Ha megérkeznek a húszdolláros okostelefonok, új üzleti modellre is szükség lesz. A szolgáltatók és a gyártók eddig főként abból éltek, hogy az olcsón eladott készülékek árát a drágán értékesített szolgáltatásokon hozták be. A legalacsonyabb (húszdolláros) árszegmensben azonban erre a hagyományos megoldásra nem lesz mód. Akinek ugyanis a húszdolláros készülék jelenti a megfizethetőség felső határát, nyilvánvalóan képtelen lesz havonta ugyanennyit, esetleg ennél többet áldozni egy adatcsomagot is tartalmazó okostelefon előfizetésére.