2024. április 25., csütörtök
BL-NÉGYES DÖNTŐ

Kölnben a dicsőségért

Egy szinte tökélestes idény után a Veszprém férfikézilabda-csapata története során először eljutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjére, amelyet a hétvégén Kölnben rendeznek meg. A csapat erre tulajdonképpen már két évet „rádolgozott”, hiszen Spanyolországból érkezett Antonio Carlos Ortega edző és a Barcelonában egykori csapattársa, Nagy László, akivel annak idején az „aranycsapat” tagjaiként már többször (Ortega hatszor!) elhódították a legértékesebb klubtrófeát, s tavaly csak egy hajszálon múlott, hogy nem kerültek a legjobb négy közé. Akkor pont a mostani elődöntős ellenfél, a Kiel ütötte ki őket egy góllal, így a magyar játékosoknak ez is jelenthet egy plusz motivációt, s külön nagy segítséget jelenthet az is, hogy a veszprémiek egyik legjobbja, a szerb Momir Ilić tavaly még a német csapatot erősítette, így értékes adatokkal szolgálhat a Kiel játékának technikai-taktikai részleteiről.

A Veszprém erényei között a védekezést emelik ki, de Ortega ténykedése alatt jóval bővült a repertoár, így mára gyors ellentámadásban is jeleskednek, ráadásul fizikailag mindenkivel felveszik a versenyt. A csapat gyengéje a túl sok eladott labda és a szélsők viszonylagosan kevés lehetősége, de ezen a téren is látszott valami előrelépés az idén. Első ellenfelük, a Kiel tavaly több kulcsjátékosát elveszítette, s nagyon úgy tűnt, nem is jut el idáig, de a kimerítő Bundesliga-idényben lassan formába lendültek, s továbbra is nagyon veszélyesek. Főleg akkor, ha a pályán kényükre-kedvükre futkározhatnak, tehát a Veszprémnek ezt kell megállítani, a védekezésben kell koncentrálni.

Másik oldalról a Barcelona és a Flensburg párharca következik. Első pillantásra a spanyolok tűnnek az esélyesebbnek, de tavaly is így volt, ám nem tudták kellően elviselni az esélyesség terhét, és nem nyertek. A Flensburg szívós csapat hírében áll, sohasem adják fel, s ez még okozhat gondot a katalánoknak.

Összességében tehát szinte lehetetlen megjósolni a végkifejletet, négy jó csapat párharca következik. Mi, meg a mintegy ezernyi (hivatalosan 500 jegyet kaptak) Kölnbe utazott veszprémi szurkoló természetesen a magyaroknak drukkol!

A négyes döntő programja, elődöntő (május 31.): Veszprém–Kiel (15.15). Vezetik: Krstić és Ljubić (szlovénok), Barcelona–Flensburg (18). Vezetik: Horácek és Novotny (csehek). A 3. helyért (június 1.): 15.15 (ha a Veszprém játszik, akkor az M1 is közvetíti). Vezetik: Guszko és Repkin (fehéroroszok). Döntő (június 1.): 18 (ha a Veszprém játszik, akkor M1 is). Vezetik: Gjeding és Hansen (dánok).