2024. március 29., péntek

Június 21-én tartják meg a II. Vajdasági Vágtát

Az idén nyereményjátékkal is kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány aláírta a szerződést a budapesti Lovas-Show Kft.-vel, és ahogyan tavaly, a Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve az idén is megszervezzük a Vajdasági Vágtát, jelentette be Bunford Tivadar, a Háló elnöke. A nevezés feltételei, hogy a lovas nagykorú, amatőr és magyar ajkú legyen, valamint, hogy lova félvér (maximum 75 százalékban lehet telivér) legyen, és 5 évnél idősebb.

Jelenet a tavalyi Vajdasági Vágtáról (Fotó: Molnár Edvárd)

Jelenet a tavalyi Vajdasági Vágtáról (Fotó: Molnár Edvárd)

– A II. Vajdasági Vágta programja június 21-én délben kezdődik Zobnaticán – fűzte hozzá Bunford Tivadar.

Az ünnepélyes megnyitó után öt előfutamot tartanak majd, ezt lovasbemutató követi. Ezután három ügetőfutam lesz, majd a páros- és a négyesfogat-hajtók lépnek pályára. A program újdonságot is tartalmaz, ez a kettesfogat-hajtók szinkronhajtó versenye, valamint a zobnaticai telivér lovak háziversenye. A finálé előtt tartják meg a Budapesti Nemzetközi Vágta vajdasági elődöntőjét is, itt dől majd el, ki lesz az a lovas, aki Szerbiát képviselheti Budapesten.

– A nap fénypontja a II. Vajdasági Vágta döntője lesz, a verseny első három helyezettje képviseli majd Vajdaságot szeptemberben a Hősök terén, a Nemzeti Vágtán – emelte ki a főszervező, majd hozzáétette, hogy az estet a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje zárja.

Bunford elmondta, hogy napilapunkkal egy nyereményjátékot indítanak, amelyben lovakkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel olvasóinknak. A nyertesek nevét a II. Vajdasági Vágtán húzzák majd ki, a főnyeremény egy egyéves nóniusz csikó lesz, amelyet a Bunford Ménes ajánlott fel, a második díj egy iPad, amelyet a Masterpast ajánlott fel, a harmadik pedig egy mikrohullámú sütő, amelyet napilapunk ajánlott fel a szerencsés nyertesnek.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, a szervezőbizottság másik tagja elmondta, hogy a rendezvény méltán emeli a vajdasági lovassport és a körülmények folytán a vajdasági magyar közösség megítélését is. Hozzátette, hogy az előző évhez képest az idén hét új település küldött lovast a vágtára.

– Ez azt jelenti, hogy a rendezvénynek olyan jelentős visszhangja van, amely kihat arra, hogy a lovassport mint az ősrégi magyar élet kifejezője meghonosuljon, fejlődjön – hangsúlyozta Pál Károly.

Szavai szerint a tavaly kezdeményezett rendezvény valóban példaértékű az elővágták sorában, és mindent megtesznek, hogy a rendezvény az idén még jobban tetsszen a nézőknek. Végezetül a szervezők megjegyezték, hogy II. Vajdasági Vágtára, ahova a belépés az idén is díjtalan lesz, több mint tízezer érdeklődőre számítanak.