2024. április 25., csütörtök

Jogi-tudományos tanácskozás az autonómiáról

Szerbiai és magyarországi jogi professzorok, illetve kutatók előadását hallhatják három napon át az érdeklődők

A Magyar Nemzeti Tanács június 5. és 7. között az idén is megrendezi hagyományos jogi tanácskozását. A Palicson megtartandó rendezvényen a területi és nem területi autonómia témájában hallhatnak előadásokat a résztvevők. A szervezők elsősorban jogászokra számítanak, a részvétel azonban minden érdeklődő számára nyitott, akinek az igazságszolgáltatásban, közigazgatásban és rokon területeken való munkája során az autonómia terén szerzett új ismeretek hasznosak lehetnek. A tanácskozás teljes egészében magyar nyelven folyik.

Beretka Katinka (Fotó: Molnár Edvárd)

Beretka Katinka (Fotó: Molnár Edvárd)

Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már tavaly is igyekeztek újítani, ezért a tanácskozás tudományos jelleget kapott. Tavaly történt meg először, hogy a nyelvhasználati fordítóknak szánt gyakorlatokat, illetve előadásokat kihagyták a programból. Az idén is a tudományos jelleg hangsúlyozására törekedtek, vagyis nem nyelvhasználati, hanem elsősorban jogi szemináriumról van szó. Az idén újdonságnak számít, hogy az MNT ezúttal nem a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkársággal, hanem az Union Egyetem kötelékébe tartozó Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Karával szervezi a tanácskozást. Úgy vélték, hogy ha a szervezők mögé felsorakozik egy felsőoktatási intézmény, akkor a tudományos jelleg még kifejezettebbé válik, emelte ki Beretka.

Az előadók közül a tanácsos Dr. Trócsányi Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem rendes tanárját említette, ő Belgium föderatív berendezkedéséről és az ottani német ajkú közösségről fog előadást tartani, valamint Dr. Törő Csabát, a Magyar Külügyi Intézet munkatársát, ő a Krím Autonóm Köztársaság témakörét dolgozza fel. A szóban forgó előadásokat a tanácskozás első napján hallhatják a résztvevők. Ugyanaznap Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Korhecz Tamás, az MNT elnöke részvételével kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a különböző érdekérvényesítési módozatokról.

Második nap a nemzetközi és összehasonlító jogi példákat sorakoztatják fel, szó lesz egyebek mellett az önrendelkezésről, az Európai Parlament autonómiadokumentumairól, valamint a magyarországi nemzetpolitikáról, mondta Beretka. Harmadik nap pedig a szerbiai jogrendszerben meglévő autonómiamodellekről lesz szó.

Kérdésünkre, hogy milyen többletet kapnak azok, akik részt vesznek a tanácskozáson, Beretka kifejtette: az utóbbi huszon-egynéhány évben egyetlen ilyen típusú tanácskozást sem szerveztek magyar nyelven, amelyen ilyen szinten foglalkozott volna tudományos szempontból az autonómia kérdésével.

– Azt szeretnénk, hogy a résztvevőknek ne csak szakmai, hanem politikai ismeretei is szélesedjenek. Az utóbbi évek tapasztalata azt is alátámasztja, hogy az előadások közötti szünetek összehozzák a vajdasági jogásztársadalmat, ezt az idén is szeretnénk elérni, hiszen ez is fontos. Az is jó, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a tanácskozásra ösztöndíjasként fiatalok is bekerülhetnek. Nagy számban jelentkeztek a fiatalok, ami arra enged következtetni, hogy a fiatalokat érdekli ez a téma, valamint szinte már természetessé váltak számukra az MNT tanácskozásai. Ez nagyon jó, hiszen szükség van a fiatalokra, a következő jogászgenerációra – magyarázta Beretka.

A jelentkezéssel kapcsolatos részleteket, a programtervet és a jelentkezési lapot az MNT honlapján találhatják az érdeklődők.