2024. április 26., péntek

Kész az új kút

Ökokutat adtak át Kishegyesen – Helyi vállalkozók dolgoztak a projektum kivitelezésén – Olcsó fenntarthatóság és jó minőségű víz volt a cél – Kiszélesítik a Herceg János utcát

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség és az önkormányzat képviselői hivatalosan átadták a Lehel utcában lévő új ökokutat. A kút már korábban elkészült, de az üzembe helyezéshez meg kellett várni a víz minőségének ellenőrzését. Amint kiderült, ez minden előírásnak eleget tesz, s hogy milyen az új ökokút vizének íze, arról az elöljáróság győződött meg elsőként.

Ifj. Juhász Bálint, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke az új kút átadása kapcsán elmondta, hogy ebbe a projektumba még a helyi közösség előző tanácsa kezdett bele, s a jelenleginek sikerült azt realizálni.

– Láthatjuk, hogy miért jó a folytonosság, miért jó, hogy az előző helyi közösségi tanács tanácstagjainak nagy része a jelenlegi összetételben is folytathatja munkáját. Ez a tanács tovább vitte és befejezte ezt a projektumot az új faluban, amit lakosság is nagy mértékben támogat – nyilatkozta ifj. Juhász, majd arról is beszámolt, hogy az új közkút a falu központjában lévő ökokúthoz hasonlóan fog működni, ahol a polgárok ingyen juthatnak tiszta ivóvízhez. A beruházás értéke 600 ezer dinár volt, mondta el a tanácselnök.

Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára arról számolt be, hogy az új ökokút kialakításhoz szükséges eszközöket teljes mértékben a helyi járulékból biztosították.

– Az ökokút építésénél figyelembe vettük azt is, hogy helyi vállalkozókat alkalmazzunk. Ily módon visszaforgattuk a helyi járulékot, valamint támogattuk a helyi vállalkozókat, legyen szó anyagvásárlásról vagy kivitelezésről – mondta el a titkár.

A projektum kivitelezése során a helyi közösség jelentős összeget spórolt meg azzal, hogy a szűrőberendezést a helyi Kis-Komunál Kft. közművesítési vállalat építette, tudtuk meg Kormányos Leventétől, a vállalat igazgatójától. Kormányos arról is beszámolt, hogy a kivitelezésnél olcsó fenntartási költségekre törekedtek.

– A szűrőberendezés a legmodernebb technológiára épül, és figyelembe vettük azokat a paramétereket is, amelyek alapján a fenntartása havi szinten a lehető legolcsóbb lesz. Emellett az volt a legfontosabb, hogy jó minőségű vizet tudjunk biztosítani – mondta Kormányos. Amint kiderült, az ökokút kialakításához egy használaton kívüli kútházat használtak fel.

– Ez a kút 5-6 éve nincs használatban, ezért felhasználtuk az objektumot, mivel a vízvezeték már ki volt építve. Lényegében átépítettük az objektumot és elhelyeztük a szűrőberendezést – számolt be az igazgató.

ÚTBŐVÍTÉS

Az új ökokút közelében egy másik projektum megvalósítása is zajlik, tudtuk meg a helyi közösség titkárától. A Herceg János és a Szivárvány utcák kereszteződése hosszabb ideje gondokat okozott, több személygépkocsi árokba csúszott, a nagyobb mezőgépek pedig nem igazán tudtak itt közlekedni. A helyi közösség megbízásából a Kis-Komunál Kft. most kiszélesíti a Herceg János utca érintett szakaszát, valamint magát a kereszteződést is, számolt be lapunknak Sipos Tibor. A bővítés mellett az itt lévő árkot is kibetonozzák, megkönnyítve ezzel a víz áthaladását. A Herceg János utcában összegyűlő esővíz egy út alatti csatornán keresztül itt ömlik át Szivárvány utcában lévő levezető árokba.