2024. március 19., kedd

A szerb–szlovén barátság megerősítése

Szlovénia politikai határozatban kötelezte magát arra, hogy segíteni fogja Szerbia európai uniós integrációját

A kétnapos szerbiai látogatáson tartózkodó Borut Pahor szlovén államfő csütörtökön Belgrádban egyetértett Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel, hogy a két ország politikai kapcsolata példaértékű, és nincsenek közöttük nyitott kérdések. Jugoszlávia szétesése, vagyis 1991 óta most látogatott először szlovén államfő Szerbiába. A felek azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy a Szlovénia és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatok új lendülettel fognak fejlődni. Pahor Szlovénia támogatásáról biztosította Szerbiát az Európai Unió felé vezető úton.

Borut Pahor szlovén államfő a Szerbiai Képviselőházban (Fotó: Beta)

Borut Pahor szlovén államfő a Szerbiai Képviselőházban (Fotó: Beta)

Nikolić abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a Szerbia és Szlovénia közötti kapcsolatot semmi nem ronthatja el. Az, aki a múltban él, saját édesanyjával és édesapjával sem váltana egyetlen szót sem, fogalmazott a szerb államfő, majd köszönetet mondott Pahornak, hogy Szlovénia támogatta Szerbiát az árvízkatasztrófa idejében.

A szlovén elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, majd arról biztosított mindenkit, hogy a szlovén nép továbbra is segíteni fogja Szerbiát. Pahor a folytatásban bejelentette, hogy a Brdo-projektum keretében a régió csúcsvezetőségének következő nem formális találkozójára júliusban, Dubrovnikban kerül sor. Az összejövetelen Angela Merkel német kancellár is részt vesz.

Pahor és Nikolić egy politikai határozatot is aláírtak, amelyben nyomatékosítják, hogy Szlovénia minden lehetséges módon segíteni fogja Szerbiát az európai úton. A határozatban a felek a nyitott kérdések megoldására is kötelezték magukat. Szlovénia és Szerbia igyekezni fognak egymáshoz igazítani álláspontjukat a regionális szempontból fontos kérdések tekintetében, áll a határozatban.

Pahor a nap folyamán Aleksandar Vučić kormányfővel és Maja Gojkovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével is találkozott, a köztársasági parlamentben pedig felszólalt. Felszólalásában a szerb és a szlovén nép viharos közelmúltjára is kitért, mondván, ez már a múlt, most újra jó kapcsolatot ápol a két nép. – Éljen a szlovén-szerb barátság! – mondta Pahor.

A szlovén delegáció tagjaként Uroš Čufer pénzügyminiszter és Roman Jakič védelmi miniszter, valamint több mint száz vállalkozó is Szerbiába utazott.