2024. március 29., péntek

Zöld lámpa a GMO-nak Európában

Engedélyezik Európában a genetikailag módosított növényfajták (GMO) termesztését az Európai Unió területén, de a megszületett kompromisszum alapján fenntartják annak a lehetőségét, hogy azok a tagállamok, amelyek eddig is ellenezték, továbbra se engedélyezzék ezt – írja a Beta hírügynökség egy nem hivatalos uniós forrásra hivatkozva.

Több évnyi eredménytelen tárgyalás után az EU 28 állandó képviselőinek e heti brüsszeli tanácskozásukon sikerült megegyezésre jutniuk a vitás kérdésben, és az egyességet állítólag június 12-én írják alá az EU környezetvédelmi miniszterei.

A szavazáson csak Belgium tartózkodott.

A megállapodás lehetőséget nyújt majd az unió bármely tagállamainak arra, hogy betiltsák a GMO-növénykultúrák termesztését saját államuk egész területén, illetve bizonyos részein. Azonban nem egészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva tehetik mindezt, hanem a felsorolható okok között a közrend megsértése, területrendezési megfontolások, illetve bizonyos kultúrák termesztésének korlátozása szerepelhetnek.

Annak ellenére, hogy a tagállamok saját maguk dönthetnek a génmódosított növénykultúrák termesztésének engedélyezéséről, nem tiltatják be a GMO kereskedelmi célú szállítását országuk területén.

Az egyesség meghozatala 14 évébe tellett az illetékeseknek, elsősorban azért, mert több ponton nem tudtak zöld ágra vergődni a felek a génmódosított vetőmagokkal kapcsolatban.