2024. április 20., szombat
ČISTOĆA KÖZTISZTASÁGI KÖZVÁLLALAT

Indokolatlan felmondások(?)

A Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet úgy ítéli meg, hogy a Čistoća közvállalat dolgozóinak csupán azért mondanak fel, mert nem úgy gondolkodnak, mint a feletteseik. A cégben előállt helyzetet a diktatúra szóval illetik. Azt állítják, hogy 12 munkást elbocsátottak májusban, azzal az indokkal, hogy március 27-én részt vettek egy spontán munkabeszüntetés megszervezésében. Két olyan szakszervezeti tagot is kirúgtak, akik márciusban elhatárolódtak a sztrájktól. A szakszervezetben azt állítják, hogy a vállalatban nagyok a gondok, a géppark rossz állapotban van, késnek a bérek, ugyanakkor a főnökök úgy használják a szolgálati gépkocsikat, mintha a sajátjaik volnának.

Tisztázatlan ügyek a köztisztasági vállalatban (Fotó: Dávid Csilla)

Tisztázatlan ügyek a köztisztasági vállalatban (Fotó: Dávid Csilla)

A köztisztasági közvállalat közleményben cáfolta a szakszervezet állítását, hazugságnak tartja azt, hogy a 12 munkásnak azért mondtak fel, mert nem úgy látják a vállalatban uralkodó helyzetet, mint a főnökeik. Azt állítják, hogy olyanokat is kirúgtak, akik az önkormányzatban hatalmon lévő párt tagjai, tehát nyilvánvaló, hogy a felmondásoknak nincs politikai hátterük. Felteszik a kérdést a szakszervezetnek: milyen kritériumok alapján vélték úgy, hogy a kirúgott munkások „másképp gondolkodnak”?

Az elbocsátott munkások egyértelműen megsértették a munkaszerződésbe foglalt szabályokat, és nem tettek eleget munkakötelességüknek. A cég vezetősége szerint a márciusi munkabeszüntetés törvénytelen volt, hiszen egyik, a vállalat munkásait reprezentáló szakszervezet sem állt mögötte. A cégvezetőség a Függetlenség Szakszervezet közleményét olyan próbálkozásként éli meg, amelynek célja a régi, „pökhendiségen és hanyagságon” alapuló rendszer visszaállítása. Az ilyesmit azonban a Čistoća új vezetősége lassan, de biztosan kiirtja a cégből...