2024. április 18., csütörtök

Csalók az árvízkárosultak között

A Vöröskereszt nagybecskereki aktivistái az adatok ellenőrzése alkalmával megállapították, hogy a Császár-tó közelében levő Szibilla szállodában hétfőn elhelyezett 21 obrenovaci árvízkárosult között 15 olyan személy is van, akik nem a veszélyeztetett területekről származnak. A jelek szerint becsapták a belgrádi Vöröskereszt dolgozóit, és sikerült elvegyülniük az obrenovaci árvízkárosultak között. Ezek a személyek az elmúlt hetet a belgrádi Slavija szállodában töltötték. Amikor pedig onnan kitessékelték őket, beültek az árvízkárosultakkal Nagybecskerek felé induló autóbuszba. Kihasználva a helyzetet arra hivatkoztak, hogy személyes dokumentumaik elvesztek az árvízben.

Az esetről azonnal értesítették a köztársasági válságtörzset és a belügyi titkárságot. Belgrádból azt az utasítást kapták, hogy autóbusszal küldjék vissza őket. Két családról van szó, amelyekben kiskorú gyerekek és egy mozgássérült idős asszony is volt. Az érintettekkel való beszélgetés után kedden visszaküldték őket a Palilula, Kotež és Krnjača belgrádi községek területén levő otthonaikba. Azzal magyarázkodtak, hogy otthonaikban nincsenek meg a legalapvetőbb lakhatási feltételek. Az illetékes szervek folytatják az árvíz sújtott vidékről érkezők személyes adatainak ellenőrzését.

Dušan Šijan Közép-Bánát elöljárója az esettel kapcsolatban tegnap kijelentette, hogy ezúttal is bebizonyosodott, hogy a nehéz helyzetekben is vannak emberek, akik kihasználva azt, megpróbálnak hasznot húzni a maguk részére. Szerinte az eset azt is megmutatta, hogy amikor az állami szervek végzik a munkájukat, akkor megakadályozhatók az effajta visszaélések.

Közép-Bánát területén eddig mintegy kétszáz árvízkárosult kapott ideiglenes elhelyezést. Legtöbbjük a nagybecskereki, az écskai és a melencei szállodákba, motelekbe, valamint a Rusanda gyógyfürdőbe, a nagybecskereki Gerontológiai Központba, a biztonságos házba került, egy részüket családoknál helyezték el.