2024. március 29., péntek

Textilipari szakok nélkül

Az adai Műszaki Iskolában a következő tanévben hat osztályban 170 elsős diák kezdheti meg tanulmányait

Az adai középiskolában szeptembertől öt magyar és egy szerb nyelvű osztályban 170 elsős kezdheti középiskolai tanulmányait gépészet és fémmegmunkálás, elektrotechnika és építészet szakterületen. Miklós Nándor iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy az adai Műszaki Iskolában az elsős diákok öt négyéves tagozaton, illetve egy hároméves tagozaton kezdhetik meg tanulmányaikat. Öt tagozaton zajlik majd az oktatás magyar nyelven, egy négyéves szakon pedig szerb nyelven. A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen három tagozat nyílik. A négyéves képzésen két osztályban 30-30 fő iratkozhat a gépészettechnikus-számítógépes szerkesztő szakra, illetve a számítógépes vezérlés technikusa, vagyis CNC-technikus szakra. Továbbá 15-15 első diák tanulhat hároméves szakon CNC-marósnak, illetve autószerelőnek. Az elektrotechnika szakterület két, négyéves osztályt nyitnak. A számítógépek elektrotechnikusa szakra 30 diákot vesznek fel, illetve 20 tanulót a számítógép-hálózat üzemeltetője, vagyis rendszergazda képzésre. Az utóbbi tagozaton folyik majd szerb nyelven az oktatás. Az építészeti szakterületen a négyéves képzést nyújtó építésztechnikus–magasépítész szakra 30 diákot vesznek fel.

Miklós Nándor elmondta, hogy a Műszaki Iskolában nyolc elsős osztály megnyitását tervezték, amiből hatot engedélyezett az állam. A hat tagozatra összesen 170 elsős tanuló iratkozhat be. Az iskolaigazgató megjegyezte, hogy a 2013/2014-es tanévben a 170 helyre 130 elsős diák iratkozott be, ami 70 százalékos eredménynek számít. Az igazgató abban reménykedik, hogy a következő tanévre ennél jobb iratkozási eredményt tudnak felmutatni. Mint mondta, mindent megtettek, hogy ez így legyen. Az adai Műszaki Iskolát brosúrán és bemutatókkal népszerűsítették a helyi és a környékbeli általános iskolások között, számukra iskolalátogatásokat is szerveztek a Molprevoz utasszállító vállalat segítségével. Továbbá népszerűsítették az intézményt a tévében és az újságban is. Az iskolaigazgató elmondta, hogy az elmúlt tíz év sikeres pályázatainak köszönhetően az adai Műszaki Iskola a környék egyik legjobban felszerelt szakiskolája, ahol jelenleg 400 diák tanul. Kiemelte, hogy az újvidéki és szabadkai egyetemekről és főiskolákról érkező visszajelzések alapján az iskola diákjai alapos képzésben részesülnek, miután a felsőoktatási intézményekbe bejutnak az állami költségvetés terhére, illetve a későbbiekben is sikeresen folytatják a tanulmányaikat.

Az adai Műszaki Iskola által átadott iratkozási tervből az állam elutasította egy-egy osztály megnyitását a hároméves tetőfedő és a textilipari szakterületen. A középiskolában emiatt az idei tanévhez hasonló, következő tanévben sem indul ruhakészítő-szabó és textilipari munkás-kötő, valamint tetőfedő-képzés. Miklós Nándor közölte: az állam azzal az indoklással szüntette meg a textilipari szakokat, hogy diákhiány van, ezért azokat a szakokat elvették, amelyek iránt a legkisebb volt az érdeklődés az előző évben. A tetőfedő szak is emiatt szűnt meg már évekkel korábban.

– A két osztály megnyitása érdekében jártam a Magyar Nemzeti Tanácsnál és a Tartományi Oktatási Titkárságon is, hogy kieszközöljem legalább a textilipari szak engedélyezését – magyarázta az iskolaigazgató. – A tartományi titkárságon azt a tanácsot kaptam, hogy kérjük meg a szülőket, akik a gyerekeiket a tetőfedő vagy a textilipari szakra szeretnék íratni, írjanak alá egy nyilatkozatot. Ezt a nyilatkozatot elkészítettük és eljuttattuk a környékbeli iskolákba. Sajnos, csak három nyilatkozat érkezett a tetőfedő szakra, egy Padéról és kettő Óbecséről. A textilipari szakra viszont egy sem érkezett. Ha egyik vagy másikra szakra legalább 15 tanuló jelentkezett volna, akkor utólagosan talán engedélyezték volna az osztály megnyitását, de mivel nincs érdeklődés a diákok részéről, így nincs értelme kérvényezni – közölte Miklós Nándor.