2024. április 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Már csak a harmadik hely kiadó

A hét végén eldől, hogy a Ferencváros vagy a Videoton indulhat az Európa Ligában

Egyetlen kérdés maradt nyitott a magyar labdarúgó-bajnokság utolsó, hét végi fordulója előtt: a Ferencváros vagy a Videoton szerzi meg a bronzérmet és az ezzel járó Európa Liga-indulás jogát? Az már korábban eldőlt, hogy a Mezőkövesd és a Kaposvár kiesett az élvonalból, helyükre a másodosztály első két helyezettje, a Nyíregyháza és a Dunaújváros érkezik majd a következő idényre.

A Debrecen matematikailag még nem bajnok, de földöntúli csoda kellene ahhoz, hogy a Győr utolérje. A magyar bajnokságban ugyanis a hivatalos MLSZ-versenyszabályzat értelmében pontazonosság esetén a több győzelem, ezután pedig a jobb gólarány számít. 29 forduló után a Debrecen előnye három pont, ha kikap, és a Győr nyer, akkor ugyanúgy 62 pont és 18 győzelem állna a két csapat neve mellett. A Loki gólkülönbsége viszont 14-gyel jobb, az pedig elképzelhetetlen, hogy például hazai pályán hét góllal kikapjon a Honvédtől, a címvédő ETO pedig nyolccal verje a Mezőkövesdet. A Győr ráadásul nem is otthon, hanem Gyirmóton fogadja ellenfelét, az ETO Park már a július 19-én rajtoló U19-es Európa-bajnokságra készül, és megkezdődik a játéktér felújítása.

A harmadik helyért vívott harcban ehhez hasonló a helyzet, a Fradi előnye két pont a Videotonnal szemben, de így a zöldeknek nem elég a döntetlen a Paks ellen, hiszen ha a Videoton legyőzi a Diósgyőrt, akkor ott is a gólkülönbség dönt, de a fehérváriak javára.

De elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a Fradi hagyja kiénekelni a sajtot a szájából: tíz mérkőzés óta veretlen, a legutóbbi nyolc bajnokiját megnyerte, és gőzerővel készül a jövő szezonra. Egy hete már megírtuk a terveket, egy igazolás közben realizálódott is, igaz, a Dinamo Zagreb utánpótlás-akadémiáján nevelkedett horvát Tomislav Havojićról eddig nem szólt a fáma. A 25 éves, korábbi utánpótlás-válogatott támadó középpályás a Dinamóban mindössze egy meccset játszott, utána megfordult a Lokomotiva, a Slaven Belupo és az NK Istra együtteseiben, utóbbiban 2012 és 2014 között 54 mérkőzésen lépett pályára, ezeken a mérkőzéseken kilenc gólt lőtt és négy gólpasszt adott.

De hosszabbított a klubbal Ralf Zumdick másodedző, aki mer nagyot álmodni: „Olyan csapat építése zajlik a Ferencvárosnál, amely képes visszatérni az európai futballba. A hétvégén ki kell harcolnunk az Európa Liga-indulás lehetőségét, és reméljük, hogy minden fronton sokáig helyt kell majd állnunk. Egy biztos: komoly céljaink vannak itt!”

A Videoton a Diósgyőr ellen lép pályára, a felek az idén négyszer találkoztak eddig egymással, de a fehérváriak egyszer sem tudtak nyerni: az őszi bajnoki (2:2) mellett kétszer a Magyar Kupában (0:0, 0:1), egyszer pedig a Ligakupa döntőjében (1:2) játszottak. A másik finálét elbukta a Diósgyőr, vasárnap ugyanis tizenegyesekkel kikapott az Újpesttől a Magyar Kupa-döntőjében.

A meccset már csak a lelátóról nézhette Tomislav Sivić, aki valóban üde színfoltja az NB I-nek. Egyrészt felkészült és sikeres szakember, ezt bizonyítja a Kecskeméttel és a Diósgyőrrel elért kupasiker, másrészt impulzív jelenség, aki képes hergelni az ellenfél kispadját (a Videoton elleni Ligakupa-döntő után komoly pénzbüntetést is kapott), de nem fogja vissza magát, ha a bírókat vagy a szövetséget kell kritizálni. A Haladás elleni mérkőzés után a tévében azt mondta, „mondják meg, hányadiknak kell lenni, és legalább nem izgulunk”. A szerb szakembert emiatt az MLSZ fél évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta, így edzést sem tarthat. Kérdés, hogy így kell-e majd a Diósgyőrnek.

A 30. (utolsó) forduló programja:

Május 30., péntek: Pécs–Haladás (19 óra)

Május 31., szombat: Pápa–Újpest (16 óra), Kecskemét–Puskás Akadémia (18 óra), MTK–Kaposvár (18 óra), Győr–Mezőkövesd (20 óra), Debrecen–Honvéd (20 óra)

Június 1., vasárnap: Videoton–Diósgyőr (16.30), Ferencváros–Paks (16.30)