2024. április 19., péntek

India és Pakisztán új lapot nyit?!

Az új indiai kormányfő a terrortámadások meggátlására kérte pakisztáni kollégáját

Az India ellen Pakisztánból szervezett terrortámadások megakadályozására kérte kedden pakisztáni kollégáját, Navaz Sarífot az új indiai miniszterelnök, Narendra Modi. Az indiai fővárosban folytatott megbeszélésen Modi arra kérte Sarífot, hogy „tartsa magát vállalt kötelezettségéhez, és akadályozza meg, hogy országa területét India elleni terrortámadások szervezésére használják fel” – mondta Szudzsáta Szingh külügyi államtitkár.

A két rivális ázsiai atomhatalom kormányfője mintegy ötven percen át tárgyalt egymással, igyekezve feléleszteni a párbeszédet, amely holtpontra jutott a 2008-as – India által pakisztáni fegyveres iszlamistáknak tulajdonított – mumbai merényletek után. A mostani találkozót Modi kezdeményezte, meghívva kollégáját Újdelhibe az előző napi miniszterelnöki eskütételre.

„Békés és baráti kapcsolatokat akarunk Pakisztánnal, de az ilyen kapcsolatok megteremtéséhez fontos, hogy véget vessünk az erőszaknak és a terrornak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Saríf a látogatását „mindkét ország számára történelmi alkalomnak” nevezte. Mint mondta, Modinak és neki mint népi megbízatással megválasztott vezetőknek sikerülhet „új lapot nyitni” a két ország gyakran ellenséges viszonyában.

India és Pakisztán függetlenségük 1947-es elnyerése óta három háborút vívott egymással – ebből kettőt Kasmírért –, és mindmáig bizalmatlanság honol köztük, bár a légkör kissé javult az előző indiai kormányfő, Manmohan Szingh megbízatásának vége felé.