2024. április 24., szerda

„Öt módosi árvízzel kellett megküzdenünk”

Rendkívül sikeresnek bizonyult a vajdasági árvízvédelmi rendszer a mögöttünk álló hetekben
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Szerémség polgárai, továbbá a tartomány rendkívüli helyzetekkel megbízott stábja és a Vajdaság Vizei közvállalat szakemberei kitűnő munkát végeztek az árvízveszély elhárítása során – fogalmazott dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő a rendkívüli helyzettel kapcsolatban megtartott szerdai sajtótájékoztatón. Különösen fontos, hogy habár ugyanakkora víztömeg fenyegette Vajdaságot, mint Közép-Szerbiát, a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően a tartomány területén senkinek az élete sem forgott veszélyben – tette hozzá. A jelenlegi adatok szerint a Száva folyó 122 kilométeres szakaszán továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, Mitrovicánál a víz szintje 677 centiméter. Pajtić szerint a tartományban végrehajtott megelőző intézkedések, a korábbi beruházások eredménye az, hogy most könnyebb volt kezelni a helyzetet, és sikerült megelőzni a tragédiát. Közölte, hogy Jemena faluban, melyet a legnagyobb károk értek az elmúlt időszakban, fél év alatt teljesen helyreállítják a helyzetet, a fertőtlenítési, tisztítási munkálatok máris folyamatban vannak. Szerda délben a mitrovicai kórházból evakuált páciensek visszatérése is kezdetét vette. A vajdasági kormány nem kizárólag a tartományi állapotok rendezésével foglalkozott, segítséget küldött Ljubovija, Krupanj, Šabac, Golubac, Bajina Bašta, Paraćin és Čačak árvíz sújtotta területeire, valamint Boszniába, Dobojba és Bijeljinára is.

Goran Ješić, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stáb vezetője hangsúlyozta, hogy nem a politikusok, hanem a helyszínen dolgozó polgárok és szakemberek érdeme az, hogy Vajdaságot sikerült megvédeni az áradástól. Ismertette, hogy az elmúlt évtizedben Vajdaság mintegy százmillió eurót költött el a vízgazdaság fejlesztésére, harminc milliót pedig kizárólag gátak emelésére. A jelenlegi árvízhelyzet okozta károk, tette hozzá, összehasonlítva a közép-szerbiai, horvátországi és boszniai károkkal, nem nevezhetők nagynak, mintegy 10–15 hektárnyi földterületet érintenek, de a költségek természetesen nem elhanyagolhatók. Öt Módossal kellett megküzdenünk – utalt Ješić a 2005-ben tapasztaltakra, s összehasonlítva azokat a mostani helyzettel.

Május 17-én már rekordmagasságú szintet jegyeztek Mitrovicánál – emlékeztetett Mirko Adžić, a Vajdaság Vizei közvállalat vezérigazgatója. Csak ennek a városnak a védelméhez 700 ezer homokzsák lehelyezésére volt szükség. A mostani árvízvédelem abban tért el a többitől, jegyezte meg, hogy most nyolc települést kellett egyidejűleg védeni az áradástól. Hatalmas eredménynek számít, hogy egyetlen helyen sem sikerült a gátat áttörnie a víznek, mondta, s hozzátette, hogy a jól megszervezett védelmi rendszer azonban minden idők legdrágábbnak számító árvízvédelme is egyben Vajdaság területén.