2024. április 20., szombat

Agroživ: a községházán tiltakoztak, Belgrádba készülnek

Kedden a begaszentgyörgyi (Žitište) községházára vonult az Agroživ mintegy háromszáz dolgozója, és itt még egyszer kifejezték elégedetlenségüket a baromfi-feldolgozó kompánia és jómaguk kilátástalan helyzete miatt. A tiltakozókat Mitar Vučurević polgármester és Dragan Milenković, a községi képviselő-testület elnöke fogadta. Jovica Katić, a Függetlenség Szakszervezet vezetője elmondta, hogy a dolgozók tisztában vannak azzal, hogy a fizetéseket nem a községházán kell keresni, mert nem is ott dolgoztak meg érte, hanem együtt a községi vezetőséggel kell keresni és megtalálni a kiutat a válságból, amely már a kompánia puszta létét veszélyezteti.

Öt hónapja nem kapnak fizetést (Fotó: Kecskés István)

Öt hónapja nem kapnak fizetést (Fotó: Kecskés István)

Az 1250 dolgozót foglalkoztató társaságban év eleje óta mindössze egyszer volt fizetés, és az elmúlt hónapokban az elégedetlen dolgozók többször leálltak a munkával. Tekintettel arra azonban, hogy a fejletlen községben más munkalehetőség (a mezőgazdaságon kívül) nemigen akad, ráadásul stratégiai fontosságú létesítményről van szó, amely eddig több ezer ember egzisztenciáját biztosította, a dolgozók folytatták a munkát. A jelenlegi helyzetben azonban egyre nehezebb érvet találni arra, hogy tovább dolgozzanak.

Jovica Katić szakszervezeti vezető elmondta, hogy Predrag Amižić vezérigazgató azt közölte vele, hogy jelenleg nincs kommunikációja a társaság tulajdonosával, a Srbijagas közvállalattal, amely három és fél évvel ezelőtt ideiglenesen – a stratégiai partner megtalálásáig – vállalta ezt a szerepet. Ugyanakkor a vezetés azt is elmondta, hogy egyik nagy gondja a kompániának az, hogy a kelleténél jóval több a dolgozó. A szakszervezet további tervei kapcsán pedig közölte, azt fontolgatják, hogy a következő napokban Újvidékre utazzanak, és a Srbijagas ügyviteli központja előtt tiltakozzanak.

Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy polgármestere úgy véli, a helyi önkormányzat köteles segítséget nyújtani a kiútkeresésben, elsősorban a stratégiai partner megtalálásában. (Legutóbb az olasz Veronezi kompániát emlegették lehetséges beruházóként, de az ügylet véglegesítése elmaradt). A polgármester azt is közölte az elégedetlen dolgozókkal, hogy a község küldöttsége már szerdán fogadást kér az energiaügyi minisztériumban, hogy előadják az Agroživ problémáit. Szerinte a tulajdonos címe a kellő hely, ahol a megoldást kell keresni. Dragan Milenković, a helyi parlament elnöke hangsúlyozta, hogy az Agroživban korábban is sok probléma volt, ezeket azonban közös erővel mindig sikerült megoldani. A jelenlegi helyzet azonban szerinte rendkívül súlyos, hiszen a kompánia megmaradása a tét.